Načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić obišao je pitomačke obrazovne ustanove i Nogometni klub „Pitomača“

13

Načelnik općine Pitomača Željko Grgačić zajedno s direktorom tvrtke DRAFT d.o.o. obišao je pitomačke obrazovne ustanove i Nogometni klub „Pitomača“ kako bi s ravnateljima i predsjednikom kluba razgovarali o njihovim planovima i realizaciji planiranih projekata.

Prvi na redu je bio Dječji vrtić „Potočnica“ i susret s ravnateljicom ustanove Marijom Jakelić gdje su dogovoreni detalji i dinamika zahvata na dogradnji zgrade dječjeg vrtića. Za dogradnju zgrade predana je dokumentacija na postupak utvrđivanja posebnih uvjeta građenja – izdavanja građevinske dozvole te su odobrena sredstva za sufinanciranje od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Ravnateljica se je osvrnula na provedene projekte energetske obnove zgrade dječjeg vrtića, ugradnje fotonaponskih panela na krovište zgrade i uređenje dječjeg igrališta koji su provedeni u posljednje dvije godine, a kojim su osigurani bolji uvjeti za boravak djece i stručnog osoblja. Uz infrastrukturne projekte veliku važnost zauzima projekt „Igraonica sreće“ kojim se osiguravaju dodatne aktivnosti za djecu polaznike ustanove kroz programe radionica i produljeni boravak u ustanovi. Ravnateljica je izrazila veliko zadovoljstvo za angažman Općine i načelnika na prijavi i provedi spomenutih projekata koji osiguravaju veliku uštedu financijskih sredstva, ali i na angažman tvrtke DRAFT d.o.o. koja je izradila i prijavila spomenute projekte, kao i novi projekt „Igraonica sreće II“ koji se nalazi u fazi procjene i za koji se očekuje odluka.

Prilikom razgovora načelnik Grgačić je ustvrdio da će se realizacijom projekta dogradnje i „Igraonice sreće“ stvoriti pretpostavke za racionalizaciju rada u Dječjem vrtiću „Potočnica“ i time otvoriti mogućnosti za smanjenje participacije roditelja u troškovima vrtića.

Slijedio je obilazak Osnovne škole Petra Preradovića u kojoj se priprema projekt za prelazak na jednosmjenski rad. Razgovor s ravnateljem škole Igorom Maresićom vodio se je o aktivnostima koje Općina Pitomača i Virovitičko-podravska županija provode na pripremi spomenutog projekta. Ravnatelj je iskazao zahvalnost načelniku Željku Grgačiću i županu Igoru Androviću na svemu što sa svojim suradnicima čine kako bi se na lokaciji uz pitomačku srednju školu izgradila zgrada nove osnovne škole sa 12 odjeljenja, čime će se stvoriti uvjeti da se nastava u osnovnoškolskom obrazovanju na području općine Pitomača odvija u jednoj smjeni. Na sastanku su iznesene informacije i o učincima izvršene energetske obnove školskih zgrada i sportske dvorane te iskazano zadovoljstvo što uložena sredstva daju učinak kako na smanjenju utroška energije, tako i na smanjenju emisije štetnih plinova.

Također, razgovaralo se i o provedenim projektima kao što je „Zeleno srce Podravine” kroz koji se pribavio dio informatičke opreme kao što su pametne ploče, tableti i laptopi. Ujedno, kroz spomenuti projekt poučilo se, ne samo djecu, već i sve mještane općine Pitomača o razvrstavanju otpada i njegovoj važnosti. Samim time uvidjelo se kako projekti koji nisu isključivo infrastrukturnog karaktera osiguravaju stvaranje nematerijalne vrijednosti, a koje su važne za daljnji razvoj općine i ugodniji život stanovništva.

Povodom pripreme projekta za izgradnju školskog kompleksa na lokaciji postojeće Srednje škole Stjepana Sulimanca, a u okviru kojeg je i zgrada školske sportske dvorane obavljen je i posjet Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači te razgovor s ravnateljem Josipom Ivošem. Ravnatelj je izrazio zahvalnost načelniku na svemu što Općina Pitomača u suradnji sa Virovitičko-podravskom županijom i županom čini za stvaranje uvjeta da se polaznicima srednje škole omogući odvijanje nastave tjelesne kulture u optimalnom prostoru. Ujedno su se dotakli rada Srednje škole Stjepana Sulimanca u posljednjih nekoliko godina u kojima je ista ostvarila mnogobrojne uspjehe koji su doprinijeli napretku, modernizaciji i razvoju škole. Od kojih je bitno istaknuta provedba projekta izgradnje Praktikuma za ekološku poljoprivredu koji se nalazi na mjestu bivše vojne karaule u Šašnatom polju u zaštićenom području Regionalnog parka Mura-Drava, a koji je financiran sredstvima Europske unije.

Također, u partnerstvu s Udrugom umirovljenika Hrvatske općine Pitomača, srednja škola sudjeluje ove godine u provedbi programa „Vrckavi penzići“ koji je izradila tvrtka DRAFT d.o.o., a financira se sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Za kraj posjeta načelnik Željko Grgačić i direktor Davor Deskar izrazili su zadovoljstvo suradnjom sa Srednjom školom Stjepana Sulimanca te istaknuli važnost nastavka zajedničkog zalaganja za unaprjeđenje uvjeta i rada škole koja doprinosi razvoju kvalitetnog kadra u Općini Pitomača, ali i Virovitičko-podravskoj županiji.

Obilazak je završio u Nogometnom klubu Pitomača gdje su načelnika dočekali predsjednik kluba Denis Nemčević i dopredsjednik Tihomir Živko koji su govorili o planovima za proslavu 100. godišnjice kluba te izrazili zadovoljstvo zbog znatnih ulaganja koja su izvršena u sklopu Sportskog centra NK „Pitomača“. Pobrojimo najvažnija:

  • Dvorana za male športove – uređenje „male dvorane“ koju koriste organizacije civilnog društva, klubovi i stanovništvo općenito. Realizacijom projekta obnovljen je unutrašnji i vanjski dio zgrade dvorane za male sportove te je nabavljena neophodna oprema za provođenje treninga i rekreacije
  • Natkrivene tribine i postavljene nove klupe za pričuvne igrače i delegata, stavljena nova ograda oko igrališta i oko cijelog kompleksa Nogometnog kluba Pitomača
  • Postavljene nove sjedalice na tribini te novi digitalni sportski semafor u sklopu sportskog borilišta Nogometnog kluba Pitomača
  • Izgrađeno je pomoćno igralište dimenzija 60 x 40 metara s umjetnom travom te postavljeni novi golovi na glavno i pomoćno nogometno igralište
  • Postavljena rasvjeta na pomoćno nogometno igralište
  • Obnovljena fasada i krovište
  • Postavljena nova oprema u svlačionicama
  • Škola nogometa NK Pitomača
[g-gallery gid=”17447″]