U Pitomači je puštena u rad 5G mreža

Hrvatski Telekom je danas obavijestio Općinu Pitomača da je u Pitomači u komercijalni rad pustio svoju 5G mrežu. U ovom trenutku 5G signalom pokriveno je 76 gradova i općina te 2 milijuna stanovnika Hrvatske. Karta pokrivenosti 5G signalom nalazi se ovdje.

U pismu se navodi da je 5G tehnologija temelj budućeg gospodarskog i društvenog razvoja, a široka primjena ove tehnologije omogućit će brojne inovacije, daljnji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, “pametnih i zelenih rješenja”, u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru.

U ovoj prvoj fazi 5G komercijalnog rada, 5G će raditi na već dodijeljenom frekvencijskom spektru te nije povećan broj baznih stanica. Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra koja se primjenjuje omogućava učinkovito i optimalno istodobno korištenje postojećih resursa za 4G i 5G tehnologiju.

5G je skraćeni naziv za petu generaciju mobilnih mreža koja nam donosi bitno veće brzine podataka, kapacitet te manje kašnjenje u odnosu na ostale generacije mobilnih mreža. 5G tehnologija će također omogućiti istovremeno i pouzdano spajanje ogromnog broja uređaja na mrežu koji će međusobno komunicirati te se zbog toga smatra da 5G nije samo nova generacija mobilnih mreža već potpuno novi koncept koji će omogućiti povezivanje svega što nas okružuje.