Ovog vikenda u Pitomači 28. Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja: Ulaz u dvoranu isključivo uz COVID potvrdu

Festival

Na konferenciji za medije, danas (utorak), u Kući Petra Preradovića u Grabrovnici, predstavljen je 28. Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja Pitomača 2021. I ove godine moći ćete uživati u večeri novih pjesama, ali i u retrospektivnoj večeri pjesama dr. Marijana Jergovića. Festival su predstavili direktor Rajko Stilinović, predsjednik Općinskog vijeća Općine Pitomača Rikard Bakan te urednik TV prijenosa i voditelj festivala Nikola Krstić.

Prvi dan festivala, 4. rujna (subota) s početkom u 20 sati, održat će se Retrospektivna večer dr. Marijana Jergovića “Čuvar uspomena”. Tema ove večeri je svakako sjećanje na osnivača Festivala i na njegove prekrasne stihove koji su svakom festivalu dali poseban značaj.

Drugi dan, 5. rujna (nedjelja), rezerviran je za Večer novih pjesama 28. glazbenog festivala Pitomača 2021. koji će se prenositi uživo u 20.05 sati putem Hrvatske radiotelevizije.

– Nakon što prošle godine nismo uspjeli održati Festival, 28. izdanje je pomaknuto za ovu godinu. I ove godine festival će iznjedriti 20 novih pjesama, a prva večer koja je posvećena doktoru Marijanu Jergoviću, utemeljitelju festivala, ujedno je i večer “Čuvar uspomena”. Nastojali smo da njegove pjesme budu izvedene u orginalnim izvedbama koje su bile na festivalu. Druga večer je Večer novih pjesama, 20 pjesama od kojih će bit nagrađenih i to u dvije kategorije: na standardnom hrvatskom jeziku i na kajkavskom narječju, a nagrada za najljepše glazbene stihove nosi ime Drago Britvić. Te dvije festivalske večeri daju pred nas odgovornost da ponudimo kvalitetu festivala i kvalitetu priredbe – rekao je direktor festivala Rajko Stilinović te sve pozvao da budu dio ovogodišnjeg festivala.

Festival 2 900x675

Kao predsjednik Općinskog vijeća, ali i kao sami izvođač festivala obratio se i Rikard Bakan koji kako kaže da su mještani i posjetitelji željni ponovo čuti i uživati u prekrasnim skladbama i ove godine.

-Izuzetno nam je drago da se festival održava ove godine i vjerujem da će svi biti zadovoljni, i izvođači i posjetitelji i mještani. Uz festival će ove godine tradicionalno opet biti postavljen festivalski šator na parkiralištu Doma zdravlja Pitomača. Bit će koncert i u subotu kada nastupaju Mejaši, i u nedjelju kada nastupaju Koktelsi. Vidim da nakon ovih okolnosti, koje su nas zatvorile u naša četiri zida prošle godine, ljudi su uistinu željni opustiti se i zabaviti, pa će tako biti za svakoga po nešto – rekao je Rikard B. te svima zaželio ugodnu dobrodošlicu u općinu “kruha, vina i pjesme”.

Festival 3 900x600

Obratio se i urednik TV prijenosa i ovogodišnji voditelj festivala Nikola Kristić.

– Zahvaljujem domaćinima na suradnji u ime Hrvatske radiotelevizije, uvijek je bila dobra i plodonosna. Naša ekipa je danas stigla ovdje na tzv. pregled terena i sve je za sada pripremljeno. Prve večeri festivala radimo snimku koju ćemo emitirati već prema programskoj shemi. U nedjelju imamo izravan prijenos u 20.05 sati. Hrvatska televizija će biti spremna i u najboljoj maniri napraviti ovaj prijenos vjerujem na zadovoljstvo i domaćina i naših gledatelja – rekao je.

Festival 4 900x600

Ulaz u dvoranu gdje će se održavati Festival bit će isključivo uz COVID potvrdu, a oni koji ju nemaju, od 15 do 19 sati bit će besplatno testiranje na dan Festivala. Vezano uz testiranje obratio se i doktor Miroslav Venus.

– Drago mi je što će se festival održati, jer iz svima nam poznatih razloga prošle godine nije održan i bitno je da se zaista držimo svih mjera koje su propisane. Kao što je rečeno moći će se ući u dvoranu uz COVID putovnicu koju možete dobiti u ispotavama HZZO-a, u Zavodu za javno zdravstvo ili si možete sami isprintati kod kuće preko sustava e-Građanin. Za one koji nisu preboljeli COVID ili iz nekog razloga nisu cijepljeni moći će također ući u dvoranu, ali uz prethodno testiranje koje će biti omogućeno u subotu u blizini dvorane. Taj brzi antigenski test vrijedi 48 sati tako da će vrijediti i za drugi dan festivala. Onaj koji će u nedjelju dolaziti prvi put, a neće imati mogućnost testiranja, može doći u Viroviticu i napraviti brzi antigenski test – rekao je Venus.

Festival 5 900x600

Obavijest o Covid potvrdama za ulazak u dvoranu

Ulaznice za 28. Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja možete kupiti na kiosku Vrabac (Trg Kralja Tomislava 15, preko puta crkve), u prostorijama Općine Pitomača (Ljudevita Gaja 26/1), te u Interpretacijskom Centru Kuća Petra Preradovića (Grabrovnica 110). Cijena ulaznica je 30 kuna pojedinačna (1. mjesto), te 50 kuna obiteljska (dva mjesta).

Organizator je Udruga Glazbeni festival “Pjesme Podravine i Podravlja” Pitomača, a suorganizator Hrvatska radiotelevizija. Pokrovitelji su Virovitičko-podravska županija i Općina Pitomača, a supokrovitelj OŠ “Petra Preradovića” Pitomača, Hrvatsko društvo skladatelja i Turistička zajednica općine Pitomača.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)