U Kući Petra Preradovića održane radionice interpretacije/interPETARcije

U utorak, 14. rujna 2021. godine u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića (Grabrovnica, općina Pitomača) održale su se dvije radionice interpretacije/interPETARcije u sklopu projekta „Kreativni kovčeg“ čiji nositelj je Centar za kulturu „Drago Britvić“.

U radionici interpretacije/interPETARcije istraživale su se univerzalne vrijednosti kroz ilirce i ilirski pokret s naglaskom na Petru Preradoviću. Svaka pojedinačna radionica trajala je 60 minuta te se održala u dva termina: u 9:30h i u 11:00h. Voditeljica radionica bila je Iva Silla (trenerica certificiranih vodiča interpretatora koja interpretira oživljene povijesti organizacije Interpret Europe s najduljim iskustvom u Hrvatskoj).

Iva Silla: „U današnje vrijeme djeci i mladima često nije prvi izbor da posegnu za pjesništvom, no ovdje svi imaju sreće da mogu dijeliti mjesto sa poznatim pjesnikom, Petrom Preradovićem. Drago mi je da se u Kući Petra Preradovića održavaju kreativni i zanimljivi programi te da sam mogla biti dio njih. Kroz ove radionice smo obradili pjesmu „Miruj, miruj, srce moje“ na način da smo promotrili kako je ona bila popularizirana kroz prošlost, i kako bismo je mi danas mogli približiti djeci. Polaznici su imali dvojaku ulogu, bili su i čitatelji ali i kreatori doživljaja za njihove vršnjake. Primijenili smo načela interpretacije baštine.“

U radionicama su sudjelovali učenici Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača (Područne škole Grabrovnica, Dinjevac i Turnašica).

Projekt se realizira uz potporu Ministarstva kulture i medija RH u sklopu programa koji potiče čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu, koju je Vlada na prijedlog Ministarstva kulture i medija RH proglasila Godinom čitanja.

FOTOGALERIJA