U Kući Petra Preradovića održano je predavanje „Žumberački uskoci i potraga Dušana Preradovića za obiteljskom prošlošću“

U petak, 10. rujna 2021. godine s početkom u 13:00h u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića (Grabrovnica, općina Pitomača) održano je predavanje „Žumberački uskoci i potraga Dušana Preradovića za obiteljskom prošlošću“ s popratnom izložbom pisama i povijesnih dokumenata.

Predavanje je održao dr. sc. Tomislav Matić, poslijedoktorand na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Studirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilištu Ca’ Foscari u Veneciji i Katoličkom sveučilištu „Pazmany Peter“ u Budimpešti. Objavio je dvije popularno-znanstvene knjige ((Ne)poznati Hrvati i Iščezla Hrvatska) i niz članaka u znanstvenim časopisima i zbornicima radova. Sudjelovao je u projektima Sveučilišta u Oxfordu, Austrijske akademije znanosti i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Tomislav Matić: „Drago mi je što u Grabrovnici ima toliko interesa za povijest i za Preradoviće. Bio mi je užitak govoriti ovako zainteresiranoj publici. Prošlost Preradovića dovoljno je zanimljiva da se o njoj napišu romani tako da se nadamo da će ovo predavanje potaknuti buduće proučavanje i možda potaknuti interes na široj, nacionalnoj razini.“

Javno predavanje i izložba organizirani su u sklopu projekta Hrvatskog katoličkog sveučilišta „Obitelj kroz povijest – iskazi i nositelji identiteta središnje i sjeverozapadne Hrvatske od kasnog srednjeg vijeka do modernog doba“ (HKS-2019-02).

FOTOGALERIJA