Mateja Vranović iz Gardinovca je Najuzornija seoska žena Hrvatske, prva pratilja je Matea Bello iz Pleternice, dok je druga pratilja Marijana Svetić iz Ličkog Novog

najuzornija1

Pitomača je bila domaćin 21. izboru za Najuzorniju seosku ženu Hrvatske. U kino dvorani Centra za kulturu Drago Britvić, slavila je Mateja Vranović iz Gardinovca kod Belice (Međimurska županija), prva pratilja je Matea Bello iz Pleternice (Požeško-slavonska), dok je druga pratilja Marijana Svetić iz Ličkog Novog (Ličko-senjska županija). Lentu je za ovogodišnji izbor osmislio i dizajnirao Domagoj Stilinović iz Pitomače, a sama izrada je povjerena Milki Drvenkar iz Podravskih Sesveta. Organizator natjecanja je bila udruga Uzorne Hrvatske seoske žene, domaćin Općina Pitomača, a pokrovitelji – Virovitičko-podravska županija, Zagrebačka županija, Ministarstvo poljoprivrede, Europski ured Sunčane Glavak i Gradske ljekarne Zagreb.

Na manifestaciji koju je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, uz nazočnost europske parlamentarke Sunčane Glavak, saborskih zastupnica Vesne Bedeković i Marijane Petir, virovitičko-podravskog župana Igora Andrović, načelnika Općine Pitomača Željka Grgačića, predstavilo se 19 natjecateljica iz 16 županija. Predstavnica Virovitičko-podravske županije je bila Snježana Šimanović iz Čačinaca…

najuzornija2

Na samome početku sve prisutne pozdravila je Katica Jerleković, predsjednica Udruge Uzorne hrvatske žene.

 • – 15. listopada proslavit ćemo Dan seoskih žena. Iako se danas mnogo više priča o seoskim ženama i svijest o njihovom radu mnogo je veća no što je nekada bila, i dalje je to daleko od onoga što te žene zaslužuju. Svaka od ovih 19 žena koje se danas ovdje predstavljaju nezamjenjive su svojim obiteljima i svojim gospodarstvima. One su predane majke, bake, supruge, one obrađuju zemlju, proizvode sireve, zimnice, likere i mnogo drugih proizvoda. Bave se humanitarnim radom i njeguju našu tradiciju. S ponosom oblače narodne nošnje i s ponosom vam predstavljaju ono što su njihove vrijedne ruke stvorile. Cilj naše Udruge je da uloga seoskih žena u društvu bude što vidljivija i ponosna sam što sam danas već 21. puta na ovakvom izboru – istaknula je Katica Jerleković.

najuzornija3

Titulu Najuzornije hrvatske seoske žene, dvije godine zaredom nosila je Svetlana Bastalić iz Dinjevca, a pratilje su joj bile Snježana Dianežević iz Zagrebačke županije i Marijana Podrug iz Šibensko-kninske županije.

 • – Privilegiju i čast statusa Najuzornije hrvatske seoske žene dvije godine za redom nisam doživjela samo kao veliku plaću za svoj rad na seoskom domaćinstvu, već i kao veliku priliku da koristeći blagodati medijskog prostora promičem hrvatsko selo, seosku ženu, svoju obitelj, kao i svoje predivno selo Dinjevac, svoju općinu Pitomača, svoju Virovitičko-podravsku županiju i svoju prekrasnu domovinu Hrvatsku. S ponosom i dubokim poštovanjem, kao i s nesputanom radošću nosila sam dvije godine lentu Najuzornije hrvatske seoske žene i na svim mjestima na koja me ova titula povela predstavljala sam sve hrvatske seoske žene. Gledajući u sve vas kandidatkinje, vidim u svakoj najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Budite ponosne na sebe, a ja se ovom prigodom posebno zahvaljujem načelniku Općine Pitomača Željku Grgačiću i županu Igoru Androviću na punoj podršci – rekla je Svetlana Bastalić.

najuzornija4

Nazočnima su se potom obratili domaćini, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, kao i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

 • – Projekt je to zahvaljujući kojem je naša Svetlana Bastalić Najuzornija hrvatska seoska žena za 2019., a posebno i za 2020. godinu. učinila ponosnom svoju obitelj, svoj Dinjevac, općinu Pitomača i Virovitičko-podravsku županiju. Duboki naklon vama kandidatkinjama od kojih će titulu Najuzornije hrvatske seoske žene jedna od vas odnijeti upravo iz Pitomače. Okićena lentom s utkanim simbolima naše općine kruha, vina i pjesme. Isto tako i duboki naklon svim hrvatskim seoskim ženama jer da nema vas, ne bi ništa od naše Domovine bilo. Bila bi gola i bosa, gladna i žedna, ne slana i ne slatka, bila bi bez duše i osmijeha. Svima vama kandidatkinjama poručujem sve ste vi najuzornije, a vaša djeca i muževi su najponosniji što vas imaju. Baš kao što sam danas ponosan i ja, što imam čast uz sve vas biti domaćin u općini Pitomača – rekao je načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić te zaželio svima dobrodošlicu.

najuzornija5

– Ovo natjecanje se u našoj županiji održava po drugi puta. U Suhopolju smo imali Izbor 2013. godine, jer je godinu prije pobjednica bila Ljubica Litrić. Zahvaljujući pobjednici 2019., našoj Svetlani, imamo čast da ove godine ovaj izbor upravo bude ponovno u Virovitičko-podravskoj županiji. To govori da imamo vrijedne i marljive, žene, supruge i majke ovdje na području naše županije. Isto tako na području županije postoji 6.103 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a žene nositelji su oko njih 1.746 što je oko 28 posto, što je u okviru hrvatskog prosjek. Tamo gdje žene i nisu formalno nositelji, vjerujem da su sigurno nositelji i rada, i uspjeha i svih vrijednosti obitelji i posla na selu. Imao sam priliku obići sve štandove, kušati sve te delicije, poslušati priče svih žena koje su danas ovdje. Danas su one za mene sve pobjednice zbog svega onoga što rade, koliko rade i ne samo na poljoprivredi. To su i majke, i žene, i supruge, i one pišu domaću zadaću s djecom i one koje brinu i skrbe o kulturnoj baštini i tradiciji svakog pojedinog mjesta – rekao je župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.
najuzornija6
Potom se prisutnima obratila saborska zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir.

 • – Mogu reći da s ponosom gledam kandidatkinje i sve ono što su nam prikazale, ali i sve ono što one svojim životom svjedoče. S puno pažnje, ljubavi i topline obavljaju sve zadatke kao da su najlakši na svijetu, a dan im traje gotovo 24 sata i mislim da ste svima nama doista uzor. Hvala vam što uspijevate iz teških situacija izaći nasmijane, hvala vam što ste sačuvale naš identitet, kulturu, nošnju, vjeru, pjesmu hrvatskog naroda. Ponosna sam kada vas gledam jer kad vidim ono što stvarate i radite vidim budućnost hrvatskog sela – rekla je Marijana Petir.

najuzornija7

Prisutnima se obratila i saborska zastupnica Vesna Bedeković, ujedno i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, te istaknula važnost uloge žena na selu.

 • – Žene koje žive i rade na ruralnim područjima zaslužuju svu našu potporu i prepoznavanje njihove važne uloge u razvoju zajednice i ne samo prepoznavanje, nego i vrednovanje svega onog što čine promičući vrijednost i važnost hrvatskog sela, a jednako tako i očuvanje obitelji, tradicije i obiteljskih vrijednosti i na kraju krajeva kvalitete života na selu, kao iskonu našega postojanja. I ja živim na selu i stoga sam doista neopisivo sretna i ponosna što se ovaj 21. izbor održava u mojoj Pitomači – rekla je Vesna Bedeković.

najuzornija8

Prisutnima se potom obratila zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak, ujedno i jedna od pokrovitelja izbora.

 • – Drago mi je da se ovogodišnji izbor održava u Pitomači, mjestu u kojemu sam bila puno puta i s kojim me vežu lijepe uspomene. Uoči Svjetskog dana seoskih žena važno je prepoznati i honorirati nezamjenjivu ulogu koju žene imaju na selu. Moramo naglasiti izazove s kojima se susreću žene i djevojke koje žive na selu, od otežanog pristupa temeljnim uslugama kao što su zdravstvena njega, jaslička i vrtićka usluga, obrazovanje i zaposlenje, do neplaćenog i zakonski nepriznatog rada. To su samo neki od problema za koje ću nastaviti promicati rješenja u Europskom parlamentu – rekla je između ostalog u svom obraćanju Sunčana Glavak.

najuzornija9

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sve prisutne je pozdravila u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

 • – U našoj Strategiji poljoprivrede do 2030. godine koja je ovih dana upućena u daljnju proceduru Zaključkom Vlade RH, posebno se osvrćemo i na položaj žene, na potrebu ravnopravnosti žena na selima, na potrebu da se vrednuje svaki njezin rad, a takvih je mnogo. Želim vam zahvaliti jer se ovdje već vidi kako se ta Strategija ostvaruje. Ovdje vidimo produktivnost, jer vidimo kako se od malog stvaraju čuda, diversifikaciju kao mogućnost napretka sela jer vidimo čime se sve ove žene bave, vidimo kako se čuva bioraznolikost i vrijedan hrvatski okoliš. Zaista ovdje na malom prostoru vidimo kako se ostvaruje ono što smo zamislili do 2030. godine. Posebno je lijepo što smo danas ovdje u Pitomači u Virovitičko-podravskoj županiji u kojoj se zajedništvo osjeća na poseban način – rekla je ministrica Marija Vučković.

Kandidatkinje za Najuzorniju Hrvatsku seosku ženu 2021. godine bile su:

 • Rozalinda Banić (Zadarska županija)
 • Matea Bella (Požeško-slavonska županija)
 • Sanja Čaćko (Krapinsko-zagorska županija)
 • Nevenka Dujmić (Karlovačka županija)
 • Jasmina Ferenac Antunović (Dubrovačko-neretvanska županija)
 • Irena Ipša (Istarska županija)
 • Renata Jurić Bertoša (Istarska županija)
 • Branka Krizmanić (Vukovarsko-srijemska županija)
 • Tatjana Lovrić Jovanović (Vukovarsko-srijemska županija)
 • Nikolina Lučić (Zagrebačka županija)
 • Marija Milak (Varaždinska županija)
 • Vesna Mrakovčić (Primorsko-goranska županija)
 • Ivana Plašć (Bjelovarsko-bilogorska županija)
 • Milica Rašić (Osječko-baranjska županija)
 • Jasmina Ristić (Vukovarsko-srijemska županija)
 • Ljiljana Sigur (Sisačko-moslavačka županija)
 • Marijana Svetić (Ličko-senjska županija)
 • Snježana Šimanović (Virovitičko-podravska županija)
 • Mateja Vranović (Međimurska županija)

Predsjednik žirija je bio Zdravko Tušek (državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede), te članovi – Dijana Katica (predsjednica Hrvatske udruge Klub članova Selo), Vlatka Šelimber (Ured zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak), Marijo Klement (zamjenik župana Virovitičko-podravske županije), Jelena Đugum (ravnateljica Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede), Snježana Dianežević (prva pratilja Najuzornije seoske žene 2019.), Svetlana Bastalić (Najuzornija hrvatska seoska žena 2019.), Dragica Vučković (dopredsjednica udruge Hrvatskih seoskih žena), Željkica Golubić (članica udruge Hrvatskih seoskih žena), Zvonimir Kalić (najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik 2018.), Damir Kramar (etnolog)… (www.vpz.hrwww.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)