U tijeku je projekt rekonstrukcije plinske mreže na području općine Pitomača

U tijeku je provedba projekta „Rekonstrukcija srednjotlačne plinske mreže prirodnog plina na području općine Pitomača“ kojeg provodi tvrtka Plinkom d.o.o. Projekt će se provoditi u osam faza, a obuhvaća zamjenu postojećih čeličnih plinovoda u širem području naselja Pitomača te će se rekonstruirati i pripadajući kućni priključci.

Fazom 1 izvršena je rekonstrukcija ulice Augusta Šenoe te sjeverni dio Vinogradske ulice (sjeverno od željezničke pruge). Radovi na Fazi 2 odnosno rekonstrukciji istočnog dijela ulice Ljudevita Gaja (dio sjeverno od raskrižja s Vinogradskom ulicom) nastavljaju se u proljeće 2022. godine.

Izvođač radova je tvrtka Bagergrad d.o.o. iz Pitomače, a nadzor vrši tvrtka TH Projekt d.o.o. iz Novigrada Podravskog. Ukupna duljina rekonstruiranih plinovoda u svih osam faza iznosi 15.673,41 metara.

rekonstrukcija plinske mreže2

Faze po ulicama na području općine Pitomača:

FAZA 1 – Ulicu Augusta Šenoe, sjeverni dio Vinogradske ulice (sjeverno od željezničke pruge),
FAZA 2 – Istočni dio ulice Ljudevita Gaja (dio sjeverno od raskrižja s Vinogradskom ulicom),
FAZA 3 – Zapadni dio ulice Ljudevita Gaja (dio sjeverno od raskrižja s Vinogradskom ulicom), Dravska ulica, ulica Petra Krešimira IV., ulica Stjepana Sulimanca,
FAZA 4 – Ulica Ljudevita Gaja s ograncima (južni dio od raskrižja s Vinogradskom ulicom),
FAZA 5 – Trg kralja Tomislava, Ulica braće Radić, Josipa Jurja Strossmayera i Janka Draškovića,
FAZA 6 – Ulica Dragutina Domjanića i Frana Galovića,
FAZA 7 – Ulica Petra Preradovića,
FAZA 8 – Mihanovićeva ulica.

Izgradnjom plinske stanice 1976. godine započela je i izgradnja distribucijskih vodova u naselju Pitomača. A nakon osamostaljenja Općine Pitomača 1993. godine uslijedio je niz projekata na izgradnji komunalne infrastrukture: proširenje područja kanalizacijske odvodnje, podzemna telefonija, izgradnja javnog vodoopskrbnog sustava, podzemna niskonaponska mreža, razna uređenja javnih prometnih površina, a sve to po trasama već izgrađene plinske mreže.

Prilikom navedenih izgradnji došlo je do niza raznih oštećenja izolacije na čeličnim cijevima pa tako danas ima sve više i više propuštanja nastalih uslijed djelovanja korozije na oštećenim dijelovima. Tako će se ovim projektom zamijeniti postojeći čelični plinovodi koji datiraju još iz 1970. tih godina.

(www.icv.hr, ib)

FOTOGALERIJA