U Centru za kulturu održana Večer poezije Drage Britvića: Brojni izvođači prisjetili se prekrasnih stihova ovog pitomačkog velikana

britvić1

Jučer (nedjelja) je u Pitomači, nakon jednogodišnje pauze, održana Večer poezije Drage Britvića u Centru za kulturu, koji nosi njegovo ime. Organizator, Centar za kulturu “Drago Britvić” i ovoga puta svim gostima priredio je izvrsnu glazbenu večer u kojoj su izvođeni stihovi ovog pitomačkog velikana.

U večeri u kojoj uživaju mnogi Pitomačani, u stihovima ovog vrsnog pjesnika uživali su i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić te predsjednik Županijske skupštine Dinko Begović.

– Unatoč mjerama koje smo morali poštivati, uspjeli smo održati ovaj koncert jer siječanj je mjesec kad se Pitomača prisjeća svog prvog počasnog građanina Drage Britvića, prvog čovjeka u Hrvata u primijenjenoj poeziji. Mislim da smo postigli upravo ono da njegovi stihovi ostaju i dalje kada ih pjevaju mladi – rekao je Rajko Stilinović, v.d. ravnatelja Centra za kulturu „Drago Britvić“.

Svoja sjećanja na Dragu i njegovu lakoću pisanja stihova s publikom su podijelili i Mate Mišo Kovač, Siniša Leopold, Alfi Kabiljo, Tereza Kesovija, Vlado Kočić Zec te Vanna koja je, iako ga nije osobno poznavala, otpjevala njegove posljednje napisane stihove u pjesmi „Božić bili“.

britvić2

– Imali smo prilike čuti vokale iz A-strane koji su izvrsno interpretirali Britvićeve stihove, imali smo vrsne tamburaše koji su izvodili onaj njegov opus slavonskih stihova i pop sastav koji su izvodili pjesme koje su interpretirali Tereza Kesovija, Mišo Kovač i ostali – rekao je R. Stilinović te dodao kako se nada da će idući siječanj dočekati bez pandemije te da će kao i prije dvorana Centra za kulturu biti puna Britviću u čast.

Britvićeve stihove iznijeli su vokali iz HRT-ove emisije A-strana, Igor Drvenkar, Stjepan Lach, Barbara Suhodolčan i Bruna Oberan uz pratnju Berde Banda i Glazbenog sastava Zorana Mišolongina. Program su vodili Rosanda Tometić i Nikola Kristić.

Uz pokoju recitaciju stihova iz njegove knjige „Bože čuvaj Hrvatsku“, u izvedbi mladih solista publika se prisjetila njegovih najpoznatijih stihova poput „Dubrovačka zvona“, „Golubovi“, „Tvoja zemlja“ „Božić bili“, „Samo mi se javi“, „Ja ne mogu drugo nego da je ljubim“, „Potraži me u predgrađu“, „Iznad polja makova“, „Stavi svjetiljku u prozor“, „Oko jene hiže“ te svim tamburašima najdraže „Svirci moji“.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan, Foto Begović)

FOTOGALERIJA