Što je otočanima trajekt, Križničanima je skela: Pogledajte reportažu HTV-a koja je emitirana u subotnjem Dnevniku

Izoliranost kao prilika. Tako u Križnici, u Virovitičko-podravskoj županiji, vide svoju budućnost. Mjesto s jedva 80 stanovnika na samoj granici s Mađarskom, koje slikovito nazivaju jedinim hrvatskim kopnenim otokom, mlade nastoji zadržati novim mogućnostima koje se nude u turizmu.

Što je otocima trajekt, Križnici je skela, uz viseći pješački most, jedina veza s ostatkom Hrvatske. Emil Čor jedan je od četiriju skelara. Na ljeto će doploviti i do mirovine i već se naviknuo na sve muke života u izolaciji.

– Ako treba nekaj, hitno prevezemo ili treba iti po hitnu, nazovu nas, mi smo odmah tu kraj skele, vozimo je preko, opće nema nikakvih problema.

A skela vozi svaki puni sat i neće vas ostaviti na obali, ako je vaše vozilo višak.

No zimi samo do 16 sati, od veljače do 17.

– Izazovno je, moraš se jako dobro organizirati i jako dobro razmišljati što si ponio, kada si krenuo, kad ćeš ići nazad i teško je voditi bilo kakav posao na izoliranom mjestu jer nemamo osnovnu infrastrukturu, kaže Sanela Rukavina.

Ona se odvažila i od obiteljskog nasljeđa stvorila prvu križničku kuću za odmor. Lani je sve vikende bila popunjena.

U susjedstvu, u obitelji Fabčić, već je četvrti naraštaj u ugostiteljstvu. Nude sve, od domaće hrane i vina do smještaja. I tu ne misle stati.

– Moj sin je završio kuharstvo i ide u agroturistički smjer, tako da gledamo da nastavimo obiteljski posao i dalje, borimo se i doma i želimo ostati doma i raditi doma, kaže Alen Fabčić iz Križnice.

Promjenu će im već na ljeto donijeti i Centar za posjetitelje. Općina Pitomača gradi ga zahvaljujući europskom novcu.

Vrijedan je oko 15 milijuna kuna, no budući da raste u rezervatu biosfere Mura – Drava – Dunav, pred njim je i velika odgovornost.

– Mi se nadamo velikom interesu, a ako bude prevelik, normalno da ćemo na neki način upravljati posjetiteljima tako da ni jedan dio Križnice ne opteretimo previše.

Multimedijski postav, električni vlakić i bicikli, jednodnevne i višednevne ekskurzije izmijenit će život ovog tihog mjesta, no najvažnije je da njegova prirodna blaga ostanu očuvana, kaže ravnateljica za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo.

(www.vpz.hr, www.magazin.hrt.hr, Fotografija: HRT)