U Knjižnici i čitaonici Pitomača održana online promocija slikovnice “Grga traži obitelj”

Jučer je (nedjelja) putem Facebook stranice Knjižnice i čitaonice Pitomača održana online promocija slikovnice “Grga traži obitelj” autora Tome Vege.

Autor Tomo Vega, inače poznat kao trener akrobatskog rock ‘n’ rolla, iza sebe već ima jednu slikovnicu “Lukasova plesna pustolovina” kojom je vrlo realno prikazao kroz što prolaze dječaci koji se bave plesom i time educirao djecu i roditelje, ali i rušio predrasude i stereotipe. Kako je odlučio obrađivati teme o kojima se malo priča ili šuti, a promatrajući stanje u društvu, posebno u sektoru socijalne skrbi i zakonodavstva nastala je slikovnica “Grga traži obitelj”.

– Sama ideja rodila se preko noći, kako se kaže. Kako radim s djecom koja su zdrava, vesela, sretna i imaju sve ono što danas treba jednom djetetu, dakle ogromnu podršku svojih roditelja i neograničenu količinu ljubavi, zastao sam na trenutak i zapitao sam se kako je djeci koja to nemaju, kojima nešto od toga nedostaje. I tu se rodila ideja da napišem ovu slikovnicu kako bih djeci koja su bila u sustavu ili koja su još uvijek u sustavu dao junaka, ali i narativ s kojim će se moći poistovjetiti – objašnjava autor Tomo Vega te dodaje kako nije lako napraviti jednu takvu slikovnicu škakljive teme, a da ni u jednom trenutku ne povrijedite bilo koga ili da iznesete neku krivu informaciju ili predodžbu.

slikovnica grga 2

Uz istraživanja, čitanja intervjua drugih koji su prošli kroz udomiteljstvo ili su bili usvojeni te kroz razgovor s dječjim psihoterapeutima i psiholozima stvorena je ova slikovnica, dirljiva i poučna priča koja nam govori o željama, strahovima, nadama, boli i veselju, a djeci i odraslima će približiti život djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Također u stvaranju ove slikovnice pomogla mu je i Udruga za potporu u posvojenju i inicijativi “Moramo vam nešto reći” Marte Divjak i Antonije Skender koje su prošle život u sustavu.

– Ovo je prva slikovnica hrvatskog autora izdana u Hrvatskoj o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi i bila mi je namjera da se kroz ovu slikovnicu i djeca i njihovi roditelji koji im čitaju, pa čak i učitelji ili odgajatelji u vrtićima zapitaju kako je toj djeci. Smatram da bi trebalo biti više empatije u društvu, da trebamo upoznati određene životne situacije, koje na sreću većina nas nema, ali to ne znači da moramo biti neosjetljivi, baš suprotno, smatram da društvo bez empatije nije dobro društvo – kaže Tomo V.

Slikovnica je postigla i značajno veliki uspjeh te je Agencija za odgoji obrazovanje dala vrlo pozitivno mišljenje o ovoj slikovnici i suglasnost i preporuku da uđe u osnovne škole, da se koristi kao nastavni materijal. Ona je u potpunosti prilagođena osoba s disleksijom. Ne samo fontom, nego i podlogom i svim ostalim savjetima struke kako bi se osobama s disleksijom olakšalo čitanje.

slikovnica grga 3

Knjižnica i čitaonica Pitomača povodom Međunarodnog dan darivanja knjiga darovala je ovu slikovnicu svim školama i vrtiću na području općine Pitomača, a također je možete kupiti u knjižarama diljem Hrvatske, ali i posuditi u knjižnicama.

– Sretni smo što je ova knjiga našla mjesta i među našim policama i da će zaista podići svijest svih nas. Zahvaljujem autoru što je došao u našu knjižnicu i održao promociju ove prekrasne slikovnice – istakla je za kraj knjižničarka Irena Gavrančić.

Promociju možete pogledati OVDJE.

(www.icv.hr, ib, foto Begović)