U Srednju školu Stjepana Sulimanca stigla oprema vrijedna gotovo 3,3 milijuna kuna – Virovitičko-podravska županija i Pitomača, postaju nositelji znanja i kompetencije u području poljoprivrede

srednja škola panonika

Gotovo 3,3 milijuna kuna vrijednu opremu dobila je Srednja škola Stjepana Sulimanca kroz projekt Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika. Riječ je o projektu vrijednom 49,4 milijuna kuna, nositelja Poljoprivredno-prehrambene škola iz Požege, a gdje je pitomačka srednja škola, uz Požeško-slavonsku županiju, Veleučilište u Požegi, Kutjevo d.d., Prirodoslovnu školu iz Karlovca, Ekonomsku školu iz Požege i Udrugu učeničkih domova RH – partner na projektu.

Ugovori su potpisani uz nazočnost virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, načelnika Općine Pitomača Željka Grgačića, pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ Martine Bunić. Ugovore je potpisao ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača Josip Ivoš, u prostorima jedine hrvatske srednje škole, koja svoje sjedište ima u nekoj općini – u Pitomači.

  • Kroz projekt se nabavlja suvremena specijalizirana oprema koja će unaprijediti nastavno obrazovni proces. Opremu koju smo dogovorili putem javne nabave, je najveća investicija u opremanje Srednje škole Stjepana Sulimanca od njenog otvorenja. Ovo je suvremena oprema, s kojom ćemo stvarati uvjete za obrazovanje, ne samo za naše učenike, već i za učenike iz cijele regije, kao i studente. Naša djelatnost u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti Panonika, RKC, oprema će početi za to. Poljoprivreda je jedna od ključnih djelatnosti ne samo Virovitičko-podravske već i susjednih nam županija, a u našoj školi, u budućnosti, svi oni koji to požele, moći će ostvariti dodatne obrazovne kvalifikacije. Nama je cilj „proizvoditi kvalitetne poljoprivredne kadrove“, a uz ovu opremu, naše stručne djelatnike, profesore, uz potporu nadležnog ministarstva, Virovitičko-podravske županije i općine Pitomača, postati nositelji znanja i kompetencije u području poljoprivrede na ovom području – naglasio je ravnatelj Srednje škole Stjepan Sulimanac Josip Ivoš.

Od ove godine, škola ima na raspolaganju u 75 hektara poljoprivrednog zemljišta, koje će biti presudna u stvaranju kvalitetnih poljoprivrednih kadrova, jer će na navedenoj površini učenici provoditi praksu, koja je iznimno važna u poljoprivrednom procesu.

Inače, ravnatelj Josip Ivoš je potpisao ugovore za sljedeću opremu – Oprema za pedološki laboratorij za vježbe i nastavu – 431.836,25 kn tvrtka Efcon line Zagreb; Oprema za praktičnu nastavu i vježbe – 1.739.221,25 kn (tvrtka Top agro Osijek); Informatička oprema za učionice – 902.116,25 kn (tvrtka Tehnomodeli Zagreb); Plastenik s mikrokontrolerima – 222.625,00 kn (DH plastenici, Starogradački Marof), dok će se javna nabava za Laboratorijsku oprema za pedologiju, ponovno raspisati.

  • Drago nam je što smo kao domaći proizvođač, s područja općine Pitomača, prošli na natječaju s najpovoljnijom ponudom. Riječ je o plasteniku 10×30 metara, potpuno opremljenim. Prostor u njemu će biti grijan, navodnjavan, potpuno automatiziran, samoupravljajući, pa će djeca na njemu učiti što su nove tehnologije – kazao nam je Dražen Hrvojić, vlasnik DH Plastenika iz Starogradačkog Marofa koji su etablirani proizvođači plastenika na ovom području i koji u svojoj firmi, u dva pogona, zapošljava 20-ak djelatnika.

Uz načelnika Općine Pitomača, Željka Grgačića, ugovore predstavnicama izabranih tvrtki, uručio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

  • Prije svega čestitam svim djelatnicima Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača, kao i ravnatelju Josipu Ivošu, na realizaciji još jednog europskog projekta. Ova oprema, dat će novu razinu znanja, kako učenicima, tako i njihovim učiteljima, profesorima. Srednja škola Stjepana Sulimanca se i do sada pokazala kao škola koja je iznimno uspješna u povlačenju europskih sredstava, a ovo je samo dio kolača koji će pitomačka škola dobiti kroz projekt Regionalnog centra kompetentnosti Panonika. Ovaj projekt značit će i poboljšanje obrazovanja, ne samo za učenike ove škole, već i sve oni koji će u ovoj školi dobiti nadgradnju svojega znanja, temeljeno radu učenika i odraslih polaznika strukovnog obrazovanja u nama iznimno važnom poljoprivrednom (pod)sektoru – podcrtao je župan Andrović.

Kroz projekt RCK Panonika stvaraju se neophodni programski i kadrovski uvjeti koji će unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu i praktičnoj nastavi uz modernizaciju postojećih obrazovnih programa i stvaranje novog standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma, što će kudikamo biti lakše uz novu opremu. Inače, s područja Virovitičko-podravske županije, uz Srednju školu Stjepana Sulimanca, koja je partner Poljoprivrednoj-prehrambenoj školi iz Požege, partneri na ostalim regionalnim centrima kompetentnosti, iz područja turizma i ugostiteljstva, strojarstva, elektrotehnike i računalstva, te poljoprivrede, su i sljedeće srednje škole: Strukovna škola Virovitica, industrijsko-obrtnička škola Slatina, Srednja škola Marka Marulića Slatina, Tehnička škola Virovitica, Srednja škola Stjepana Ivšića Orahovica.

FOTOGALERIJA

(www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)