Kada se završi projekt aglomeracije Pitomača, ova općina će biti jedna od najboljih u RH po postotku priključenih kućanstava na sustav odvodnje i poboljšanog sustava voda

sastanak hrvatske vode i obilazak drava 2 1

Općinu Pitomača, u četvrtak je posjetilo generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, te njegovi suradnici, direktor Vodnogospodarskog odjela Osijek – podružnice Hrvatskih voda, Željko Kovačević uz Nives Brnić Levadu i Krunoslava Predragovića. Glavni povod njihovog dolaska bio je vezan uz aglomeraciju Pitomača, jednog od najvećih projekata koji se provodi na području Virovitičko-podravske županije, a ujedno i projekt od povijesnog značaja za samu općinu Pitomača, vrijedan više od 262 milijuna kuna.

Prvo je održan radni sastanak na kojemu su iznijeti ključni podaci o napretku samog projekta, kao i izazovi s kojima se suočavaju Hrvatske vode, odnosno tvrtke Vodakom iz Pitomače i Virkom iz Virovitice. Sastanku su, između ostalih nazočili – saborski zastupnik Josip Đakić, zamjenik župana VPŽ Marijo Klement, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, direktor tvrtke Vodakom Antonio Vidović, kao i direktor tvrtke Virkom Damir Marenić…

Što se tiče samih radova na aglomeraciji Pitomača, svi izražavamo jedno veliko zadovoljstvo i jedan veliki ponos. Radovi napreduju odlično, problematike apsolutno nema i ukupno je do sada izvedeno oko 75 posto radova na polaganju kanalizacijskih cijevi. Rok za završetak radova je do kraja 2023. godine, a s obzirom na trenutnu dinamiku, završetak možemo očekivati i prije roka – rekao nam je Antonio Vidović.

Podsjetimo, svrha projekta je povećavanje priključenosti na sustav odvodnje i stupnjeva pročišćavanja otpadnih voda na područjima s razvijenim vodoopskrbnim sustavima, povećanje priključenosti na sustav vodoopskrbe, te povećanje pokrivenosti područja uslugama odvodnje otpadnih voda na području aglomeracije Pitomača. Konačnom realizacijom projekta na području općine Pitomača, tj. naselja Pitomača, Otrovanec, Dinjevac, Grabrovnica, Kladare i Stari Gradac omogućit će se priključak za 1.650 kućanstava na sustav vodoopskrbe i 2.068 priprema za priključke na sustav odvodnje. Vrijednost spomenutog projekta iznosi više od 262 milijuna kuna, od čega 149 milijuna kuna ‘otpada’ na bespovratna EU sredstva iz Kohezijskog fonda.

Svi znamo da je fokus Republike Hrvatske posebice usmjeren prema realizaciji dostupnih europskih sredstava. Jedan od važnih elemenata upravo su i ove aglomeracije koje radimo. Imamo aglomeraciju Pitomača, aglomeraciju Virovitica i Slatina. Ukupno je riječ o projektima vrijednim više od 700 milijuna kuna. Što se tiče aglomeracije Pitomača, riječ je o projektu čijih je 25 posto sufinancirano iz nacionalnih sredstava, četiri posto je lokalna komponenta, a otprilike sedamdeset posto čine sredstva iz EU fondova i to su šanse koje ne smijemo propuštati. Upravo svaka ova koordinacija ide u prilog tome da realiziramo ta sredstva. Što se tiče tijeka radova, iznimno smo zadovoljni. Riječ je o 65 kilometara kanalizacijskih konektora, izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda gdje ćemo gotovo šest tisuća stanovnika ovog područja priključiti na javni sustav odvodnje, a još četiri tisuće dobit će poboljšan pristup javnoj vodoopskrbi. Primjerice, čuli smo na sastanku kako je u dva naselja, Grabrovnici i Dinjevcu, taj postotak – 100 posto. Isto tako, na sastanku smo ustanovili da odlično napreduju i radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje u Virovitici. Tijekom travnja se očekuje dovršenje projekte. Samo te dvije stvari na relativno uskom prostoru Republike Hrvatske govore o dinamici i tome koliko se ulaže u razvoj vodnokomunalne infrastrukture i kolika je briga o našim građanima – rekao je Zoran Đuroković.

Napretkom radova na aglomeraciji Pitomača zadovoljan je i saborski zastupnik Josip Đakić.

Više od trećine radova je obavljeno, sve ide svojim tijekom i realizacija do kraja 2023. godine uopće nije upitna. Danas smo došli do zaključka da ćemo završetkom ovog projekta imati više od 90 posto priključaka, a time ćemo dobiti jednu od najboljih općina u Republici Hrvatskoj kada je riječ o priključcima na vodu i sustav odvodnje. Imamo puno projekata koje još trebamo napraviti u budućem periodu i ne sumnjam u njihovu uspješnu realizaciju. Projekti aglomeracija na području županije, na području Pitomače, Slatine i Virovitice, vrijedni su više od 700 milijuna kuna. Riječ je o zaista ogromnim investicijama koje se provode zahvaljujući vrijednim i marljivim ljudima koji su prepoznali korištenje državnih, ali i europskih sredstava. Pripremili smo i druge projekte, te ih pravovremeno nominirali. Jedan od idućih koraka je i nabavka nove skele koja će biti instalirana na rijeci Dravi u narednom periodu – između ostalog, rekao je Josip Đakić.

Nakon sastanka, sudionici su obišli područje rijeke Drave, ali i područje gdje će u budućnosti biti novi most preko ove rijeke.

FOTOGALERIJA

(www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)