OBAVIJEST O PROVOĐENJU PREVENTIVNIH MJERA PROTIV SPRIJEČAVANJA I SUZBIJANJA ZLATNE ŽUTICE VINOVE LOZE

Poštovani,

obaviještavamo sve vlasnike zapuštenih vinograda, odnosno vlasnike vinograda koji se ne obrađuju i ne održavaju i/ili u kojem najmanje prethodne godine nije obavljena zimska rezidba i/ili je zemljište zaraslo da je Ministarstvo poljoprivrede 12. svibnja 2017. godine, donijelo Naredbu o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (Narodne novine,  br.46/2017)

Sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze, uz redovno obrađivanje, redovne zaštite i obavljanja zimske rezidbe vinograda, posjednici vinograda su dužni vršiti i preventivne mjere i to: sustavno pratiti pojavu simptoma zaraze štetnim organizmom na biljkama domaćinima, redovito pratiti prisutnost vektora postavljanjem žutih ljepljivih ploča, te suzbijati vektora u vinogradima i rasadnicima vinove loze prema programu suzbijanja.

Zbog svega gore navedenog molimo sve vlasnike vinograda da redovito provode preventivne mjere sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze, te molimo vlasnike zapuštenih vinograda da iste redovite obrađuju, vrše zaštitu i obavljaju zimsku rezidbu.

Rok za provedbu svih gore navedenih radnji na zapuštenim vinogradima je 25. ožujka 2022. godine,  te će nakon tog roka nadležne inspekcijske službe odrediti provođenje mjera sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zaltne žutice vinove loze.

Ujedno su člankom 66. Zakona o poljoprivredi, predviđene prekršajne odredbe ukoliko se poljoprivredno zemljište ne održava pogodnim za proizvodnju, te su propisane novčane kazne za pravne osobe u iznosu od 10.000,00 kuna do 30.000,00 kuna, te za fizičke osobe od 500,00 kuna do 15.000,00 kuna.

S poštovanjem.