U Knjižnici i čitaonici Pitomača održana promocija slikovnice „Lukasova plesna pustolovina“ Tome Vege

lukasova plesna čarolija

U ponedjeljak 21. ožujka 2022., putem Facebook stranice Knjižnice i čitaonice Pitomača, održana je online promocija slikovnice “Lukasova plesna pustolovina ” autora Tome Vege. Slikovnica „Lukasova plesna pustolovina“ je prva i jedina hrvatska slikovnica inspirirana istinitim događajima te je potpuno posvećena plesu odnosno dječaku plesaču i predrasudama s kojima se morao nositi zbog svog izbora i ljubavi prema ovoj predivnoj aktivnosti.

– Priča o „Lukasovoj plesnoj pustolovini“ se meni već duže vremena vrtjela po glavi i imala je svoju namjenu. Međutim uz posao i putovanja nisam uspio to prenijeti na papir. Tada je došao prvi lockdown i sad nisam mogao sjedit doma prekriženih ruku, a ne mogu ni plesati, ni trenirati, niti ništa, idemo nešto kvalitetno napraviti i tako je nastala „Lukasova plesna pustolovina“ – priča nam autor Tomo Vega.

lukasova plesna čarolija1

Da bi srušio stereotipe i predrasude o dječaku i plesu nastala je ova vrlo poučna slikovnica koja na svojih 67 ilustriranih stranica prati dječaka Lukasa i sve ono što mu se događa na putu do njegovog prvog natjecanja. Za razliku od Lukasa, njegov prijatelj Marko nije dobio podršku svojeg oca da i on postane plesač. Naime, Markov otac smatra da je ples za djevojčice, a ne za dječake.

– Slikovnica je nastala upravo u tome da se malo razbiju stereotipi i predrasude vezano za ples jer ja kao trener akrobatskog rock n’ rolla, a mislim da je tako i u drugim plesovima, počeo sam se suočavati u zadnjih par godina sa sve manjim i manjim odazivom dječaka i išao sam istraživati zašto je to tako. Dječaci se žele baviti plesom, to je činjenica. Oni se žele baviti plesom međutim tada krene nekakvi strah, pa reakcija roditelja – objašnjava autor Tomo te dodaje:

– Upravo tako se razvija ova priča o Lukasu i njegovoj plesnoj pustolovini jer se Lukas upoznaje sa akrobatskim rock n’ rollom jednog školskog dana i tu on i njegov najbolji prijatelj Marko kažu ‘Da, to je to. Mi to želimo probati’. Oduševili su se akrobacijama, svim onim pokretima i vratolomijama. Međutim Lukas dobiva podršku svojih roditelja, a Marko ne. I tu pratimo nekakvu paralelnu priču i sve ono što se događa njima odnosno više tome što se događa Lukasu, kako mu prolaze dani, kakva je reakcija u školi, kakvi su odnosi između njega i roditelja odnosno trenera i roditelja. Tu je splet nekakvih vrlo važnih poruka koje sam ja namjerno ostavio i htio gurnuti kroz ovu slikovnicu, a to je upornost, fokusiranosti prema cilju, rušenje tih predrasuda, predrasude koje su nastale iz neznanja i tu se razvija cjelokupna priča, oko toga se sve vrti – dodaje Tomo V.

Zgode i nezgode kroz koje prolaze likovi drže čitatelje prikovane uz stranice ove zanimljive priče. Uči o ljepoti plesa, važnosti prijateljstva, ali i o toleranciji, razumijevanju, podršci i ustrajnosti.

– Djeca se danas trebaju baviti s onim što njih veseli jer jasno je, ne možemo svi biti matematičari, fizičari, nogometaši, astronauti ili plesači, nema razlike između djevojčice i dječaka. Ples je ono, svakome ću dokazati tko mi god kaže suprotno, s čim smo svi rođeni, apsolutno i to je lako dokazati. Bitno je zauzeti stvar i graditi sebe kao osobu u nekim stvarima koje nas ispunjavaju, a da je to nešto kvalitetno – poručuje Tomo V.

(www.icv.hr, ib, Foto: Foto Begović)