Udruga žena Vukovar u Pitomači organizirala javnu tribinu na temu „Zaštita i prava starijih osoba i socijalne usluge u zajednici za osobe starije dobi“

U organizaciji Udruge žena Vukovar i Općine Pitomača, u srijedu je u prostorijama Općine održana javna tribina pod nazivom “Zaštita i prava starijih osoba i socijalne uloge u zajednici za osobe starije dobi”. Cilj projekta je povećanje kvalitete života starijih osoba širenjem i pružanjem inovativnih socijalnih usluga u lokalnoj zajednici za njihovu bolju socijalnu uključenost.

  • Osobe starije životne dobi čine jednu petinu stanovništva u Republici Hrvatskoj. Cilj ovog projekta je prevenirati institucionalizaciju osoba starije životne dobi razvojem različitih usluga – rekla je voditeljica projekta Mirjana Mizdrak Mišanović.

Povezivanjem stručnjaka koji rade s osobama starije životne dobi i suradnjom s općinama, doprinijet će se jačanju njihovih kapaciteta za rad sa starijim osobama i time pružiti podrška procesima planiranja usluga na lokalnoj razini i razvoju socijalnih usluga na području četiri županije: Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske.

Na javnoj tribini, u ime načelnika općine Pitomača Željka Grgačića, obratio se pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Danijel Petković te istaknuo odličnu suradnju s osobama starije životne dobi na području Općine.

  • Općina Pitomača je s Udrugom umirovljenika iz Pitomače razvila izuzetno dobar odnos. Zajedno trenutno provodimo projekt iz programa Zaželi u kojem su oni nositelji, a Općina je jedan od partnera, a isto tako provode i razne druge projekte. Također, Općina pomaže u financiranju ostalih potreba same Udruge, ali i ostalim starijim osobama manjeg imovinskog cenzusa. Tako Općina svake godine prigodom velikih blagdana, Uskrsa i Božića, umirovljenicima pomaže prigodnom novčanom naknadom – rekao je Petković te dodao kako je Općina otvorena za svaku suradnju sa starijom populacijom.

Ivica Blažević iz PU Virovitičko-podravske također se je priključio javnoj tribini gdje je govorio o prevenciji kaznenih djela na štetu osoba starije životne dobi, odnosno o savjetima i samozaštitnom ponašanju.

  • Obavezno se treba zaključavati, osobito ako živite sami. Isto tako i ako napuštate kuću, čak i na pola sata, zaključajte sve. Ako vam se učini neka osoba sumnjivom, da nekoliko dana zaredom duže vrijeme hoda oko kuće ili zgrade, a ne poznate ju, odnosno niste ju nikada vidjeli prije u susjedstvu, obavijestite policiju. Ako vam netko dođe na kućni prag i predstavi se kao netko iz osiguranja i slično, tražite ga identifikacijski dokument da budete sigurni da je to prava osoba koja radi i slično. Što god vam se učini sumnjivo kontaktirajte policiju na 192 ili na 112 te se tako zaštitite – rekao je Blažević.

Iz Policijske postaje Pitomača obratio se i kontakti policajac Siniša Tišljar koji je istaknuo kako na području Pitomače nema zabilježenih nikakvih većih prijevara poput lažnog predstavljanja i prijevara na kućnom pragu.

  • Mi iz Policijske postaje Pitomača s kolegom iz kriminalističke policije odradili smo nekoliko sastanaka s umirovljenicima gdje smo im naveli konkretne primjere prijevara koja su se dogodila na području cijele Hrvatske. Na našem području nismo imali zabilježene nikakve veće prijevare. Bilo je nekoliko pokušaja lažnog predstavljanja i prijevara na kućnom pragu gdje su počinitelji bili stranci. Ono što je zanimljivo napomenuti, počinitelji prijevara o kojima čitate na portalima i u novinama, a koje se događaju u Zagrebu i na moru, u velikom broju dolaze s našeg područja. No ovdje kod nas ne djeluju i vjerujem da je to rezultat našeg rada – rekao je Tišljar.

Također, na javnoj tribini o zaštiti prava osoba starije životne dobi govorila je Melita Bošnjak iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, a u ime Udruge SOS Virovitica obratila se i predsjednica Desa Kolesarić.

  • Kao udruga okrenuti smo prema suzbijanju nasilja nad ženama, ali i prema suzbijanju nasilja nad osobama starije životne dobi. Jedna smo od najstarijih nacija u Europi, što znači da imamo sve veći broj starijih ljudi što znači da moramo voditi brigu o njima. Naša udruga informira i savjetuje, ali i pruža konkretne pravne usluge. Drago mi je što smo se u ovom projektu okupili iz različitih resora i sektora kako bi zajedno pomogli osobama starije životne dobi – rekla je Kolesarić.

Javne tribine su sastavni dio projekta “Nove mogućnosti – bolja socijalna uključenost starijih osoba” koji je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda, a kojeg Udruga žena Vukovar provodi u partnerstvu s Općinom Borovo i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima. Vrijeme provedbe projekta je 24 mjeseca, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.287.043,28 kuna.

FOTOGALERIJA

(www.icv.hr, ib; Fotografije: Iva Barčan)