Projekt „EAGLE“ predstavljen na 5. međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu

naslovna scaled

Peti Međunarodni kongres u ruralnom turizmu održan je u Cavtatu od 27. do 30. travnja 2022. Na kongresu je bilo prisutno oko 400 znanstvenika i stručnjaka s područja turizma iz 15 zemalja. Slogan kongresa je bio: “Ruralni turizam: kvaliteta, održivost, uključivost”, a glavna tema: “Konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvane Covid-19 pandemijom”.

Bila je to prilika za predstavljanje znanstvenih radova, razmjenu iskustava i predstavljanje brojnih primjera dobre prakse, održavanje radionica, okruglih stolovova i panela, a događaj je organizirala Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Projekt „EAGLE“ predstavljen je u okviru sesije 8 Kongresa, Tematskog područja 7 , “Praksa govori”. Pripremu i realizaciju prezentacije proveli su: Turistička zajednica općine Pitomača kao nositelja aktivnosti, Općina Pitomača, tvrtka Draft d.o.o. i naš mađarski partner, šumarija Mecsekerdő Zrt iz Pečuha. Uz EAGLE, na ovoj sesiji predstavljeno je i niz drugih projekata iz prakse: „Istarski festival pašte“(Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković, Pula), Medvedgrad Visitor Center (Park prirode Medvednica), Interreg Mediteran Consumeless Plus i Interreg Mediteran Winter Med (Institut za poljoprivredu i turizam Poreč), Strategija ruralnog razvitka hecegovačko-neretvanske županije za razdoblje 2021. – 2027. godine, Slavonija I Podravina, Wine Not!? (Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije), Tajna uspjeha – zašto su upravo Kaštelir-Labinci uvršteni među najbolja turistička sela svijeta? (Turistička zajednica Općine Kaštelir-Labinci), Dobra klima za Turizam (Udruga Eko Brezna/Sveučilište u Slavonskom Brodu), Novo znanje za buduće zvanje – projekt esf –  formalno i neformalno obrazovanje za ruralni Turizam (Pučko otvoreno učilište u Pazinu), Explore the rural and natural beauty of the western Balkans (SWG – Standing Working Group for Regional Rural Development), Hedonizam je na istoku! (Turistička zajednica Osječko-baranjske županije), Brandiranje Moslavine (LAG Moslavina) i Integralni više-izvorski pristup potpore LAG-a u razvoju ruralnog turizma (LAG Vallis Colapis).

Projekt EAGLE prezentiran je kao dobar i zanimljiv primjer iz prakse realizacijom kojega će se u ruralnim pograničnim područjima Hrvatske i Mađarske stvoriti nove atrakcije koje će imati mogućnost generiranja dolazaka novih posjetitelja na te destinacije, kao i mogućnost daljnjeg razvoja lokalne zajednice uz pozicioniranje tih destinacija na budućim turističkim kartama te u turističkim programima i aranžmanima.

Uz projekt EAGLE, prezentirane su i još dvije turističke atrakcije s područja općine Pitomača: Centar za posjetitelje Križnica, kroz znanstveni rad “Water As A Resource Basis For The Metamorphosis Of Rural Tourism” (autorica: Romane Lekić, Ružice Rašperić i Tene Franjić s Edward Bernays University College /Hotel group Hilton Worldwide Zagreb) te Kuća Petra Preradovića kroz manifestaciju “Slavonija i Podravina, Wine Not!?, Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

[g-gallery gid=”20505”]