U Starogradačkom Marofu otvorena Etno zbirka “Marofska iža”

Etno zbirka “Marofska iža” na kojoj su članice Kulturno-umjetničkog društva “Podravka” iz Starogradačkog Marofa vrijedno radile, danas (nedjelja) je otvorena za javnost. Koliki značaj za očuvanje tradicije i kulturne baštine ovoga kraja ima ovakva zbirka, dokazalo je i mnoštvo posjetitelja koji su došli pogledati kako je to nekad izgledala Marofska iža.

– U suradnji s Općinom Pitomača koja nam je ustupila prostorije stare škole, danas smo svečano otvorili našu Etno zbirku “Marofska iža”. Prikupili smo sve potrebne predmete za zbirku i sretni smo i zadovoljni što smo uspjeli u tome. Nismo gotovi, još uvijek skupljamo i upotpunjujemo našu zbirku i ne planiramo stati samo na tome – rekla je predsjednica Društva Željka Mihoković.

– Na ulazu u zbirku nalaze se fotografije nekadašnjih polaznika škole, a drugoj prostoriji tadašnjih tamburaša, Burlica i Graničara, nalaze se slike KUD-a koji djeluje već 26 godina. Također, u Etno zbirci nalaze se predmeti stari i preko sto godina. A da bi prikupili sve te predmete zahvaljujem mještanima, članovima Društva, kao i svima u županiji koji su dali svoj doprinos i pomogli nam – dodaje predsjednica Željka.

U prostorijama zbirke nalazi se stara freska obojena 1962. godine, učitelja Franje Hotije. Također Slavko Galjar naslikao je sliku po kojoj je današnja kapelica u Starogradačkom Marofu dobila ime, a u Etno zbirci se nalazi opis njegovih djela kao i opis oba tamburaška sastava od kojih još i danas dvojica sviraju u KUD-u.

Između ostalih, na otvaranju Etno zbirke sudjelovao je i zamjenik načelnika općine Pitomača Marin Aragović koji je službeno i otvorio Etno zbriku.

– Drago mi je da smo danas otvorili ovu Etno zbirku gdje su članice Kulturno-umjetničkog društva “Podravka” iz Starogradačkog Marofa pokazale život naših starih. Time je omogućeno svim posjetiteljima i našoj djeci da vide tradiciju i običaje našeg kraja te tako čuvamo našu kulturnu baštinu naše Podravine. Zahvaljujem svim članicama i članovima KUD-a na radu i sudjelovanju na svim manifestacijama u općini kao i na humanitarnom radu. Ujedno nagrada za njihov trud i rad dolazi, nadam se, kroz mjesec dana kada ćemo otvoriti dugoočekivani novi Društveni i vatrogasni dom ovdje u Starogradačkom Marofu – rekao je zamjenik načelnika Marin Aragović.

FOTOGALERIJA

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)