U Turnašici obilježena 28. obljetnica smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca Štefine

turnašica štefina

U Turnašici je u utorak polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 28. obljetnica smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca Štefine.

Na Sulimančevom grobu, uz obitelj, počast je odao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Josip Đakić, u pratnji saborske zastupnice Vesne Bedeković. U ime Virovitičko-podravske županije, počast je odao  župan Igor Andrović, u pratnji zamjenika Marija Klementa i predsjednika Županijske skupštine Dinka Begovića. Počast prvom potpredsjedniku Hrvatskog sabora odalo je i izaslanstvo Županijske organizacije HDZ-a, potom, Općine Pitomača predvođeno zamjenikom načelnika Marinom Aragovićem, kao i predstavnici Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača na čelu s ravnateljem Josipom Ivošem.

O djelima prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora govorio je zamjenik načelnika Općine Pitomača Marin Aragović.

  • Okupili smo se na Turnašičkom groblju kako bismo odali počast čovjeku koji je svojim životom i idealima za pravo i pravdu bio sudionikom vremena stvaranja slobodne i samostalne domovine Hrvatske. Djela malih, ali srca velikih ljudi, kakav je bio i Stjepan Sulimanac, budu cijenjena tek onda kada ih više nema među nama. Tek onda vidimo da smo trebali više slušati poruke njihovog bića i slobodnog duha, Stjepanu Sulimancu nije bilo važno da bude uviđavan i veliki političar, već skroman i pošten čovjek koji se ne srami svojih seljačkih korijena. Stoga smo se okupili kako ne bi predali zaboravu djela naših velikana bez čije patnje, ali i vizije i hrabrosti, ne bi bilo nezavisne nam Hrvatske, u tim mislima neka mi je hvala i vječna slava – istaknuo je Aragović.

Prisutnima se obratio i virovitičko-podravski župan i predsjednik ŽO HDZ-a Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

  • Obilježavamo 28. godina od smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca, čovjeka koji je cijeli svoj život dao boreći se za Hrvatsku i njen narod, u ostvarenju vjekovnog sna – neovisne države Hrvatske. Zbog toga je bio progonjen i osuđivan od ondašnje komunističke vlasti, ali nikada nije zanijekao svoju ljubav prema Hrvatskoj niti je pokleknuo pred neprijateljem. Svim srcem i žarom je stao uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i program HDZ-a čije je temeljne ogranke i osnivao diljem naše županije – rekao je Andrović.

Saborski zastupnik i potpredsjednik ŽO HDZ-a Virovitičko-podravske županije Josip Đakić prisjetio se uloge Stjepana Sulimanca, njegovog odlaska, života i truda koji je ulagao u stvaranje slobodne i suverene Hrvatske.

  • Došli smo se sjetiti prvog našeg pučkog tribuna iz Turnašice, pokloniti se njegovom životnom djelu i njemu kao čovjeku koji je svoj život utkao u borbu za slobodnu suverenu domovinu Hrvatsku. Njegove preokupacije i ciljeve, koje je dijelio sa dr. Franjom Tuđmanom, jasno je artikulirao u svim našim mjestima, osnivajući ogranke HDZ-a i šireći pokret za hrvatsku domovinu. Jasno je proklamirao ciljeve koje je dr. Franjo Tuđman stavio pred sve članstvo. Biti njegov sljedbenik je izuzetna čast i zadovoljstvo je govoriti o njegovim djelima. On je bio osnivač i pokretač HDZ-a i na tom mu hvala. Borio se za ljudske pravice, za ideju o slobodnoj Hrvatskoj. Sav svoj život je uložio u taj ideal – istaknuo je Đakić.

Nakon polaganja vijenaca i molitve koju je predvodio turnašički župnik vlč. Zdravko Radoš, počast je odana i na spomen obilježju Stjepanu Sulimancu kod Područne škole u Turnašici, a potom je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici održana sveta misa zadušnica.

FOTOGALERIJA

(www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)