DAN OPĆINE PITOMAČA Načelnik Grgačić: Realizacijom planiranih projekata ostvarujemo uvjete za razvitak gospodarstva, obrtništva, turizma i poljoprivrede

pitomaca svecana sjednica 14

U povodu obilježavanja Dana općine i blagdana sv. Vida u dvorani Centra za kulturu Drago Britvić u Pitomači, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Prisutne je na samom početku sjednice pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Rikard Bakan.

  • Svaki svečarski dan ima svog svečara, danas je to Općina Pitomača, općina kruha, vina i pjesme. Danas je naše Vidovo, dan kada mi Pitomačani s posebnom toplinom primamo goste koji s nama uživaju u raskoši osjetila što ih od zaborava trga i nudi naše Vidovo.

Potom je načelnik Općine Željko Grgačić predstavio brojne općinske projekte, one koji su završeni, koji se provode, ali i one koji su u fazi pripreme.

  • Izdvojio bih kao neupitnu i nemjerljivu skrb za zdravim, zelenim i čistim okolišem, čemu će uz energetsku obnovu naših javnih zgrada, doprinijeti projekti aglomeracije i saniranje deponija otpada koji se provode zahvaljujući sredstvima općinskog, državnog i europskog proračuna. Na projekt aglomeracije veže se i uređenje nogostupa i kolnika što će, uz već realizirane infrastrukturne projekte, doprinijeti sigurnosti naših mještana – rekao je Grgačić te kao jednako važne misije Općine istaknuo skrb o mlađim generacijama.

Načelnik Općine Pitomača, Željko Grgačić govori je o mnogobrojnim projektima koji se provode na ovom području. Naglasio je važnost osiguravanja kvalitetne predškolske i školske skrbi, ali i daljnju brigu za mlade, što se osobito vidi u subvencioniraju kupnje ili izgradnje prve nekretnine. Naveo je i brigu za poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike, uz poseban naglasak na turizam kao alat razvitka i otvaranje novih poslovnih mogućnosti.

  • Vjerujem da će za jačanje naše turističke ponude biti privlačni i centri za posjetitelje u Grabrovnici, Križnici i na Kladarskom bregu, kao i planirani sadržaji za jačanje naše turističke ponude, kako za naše goste, tako i za pružatelje turističko-ugostiteljske ponude. Samo sinergijom i aktivnim sudjelovanjem svih dionika iz turističko-ugostiteljske i edukacijsko-promidžbene ponude naši centri za posjetitelje imat će svoj puni smisao i planiranu svrhu – istaknuo je Grgačić.

Također, najavio je i proširenje općinske knjižnice, izgradnju sportsko-rekreacijskog centra u Pitomači i Grabrovnici, biciklističkih i pješačkih staza, projekt zavičajnog muzeja i zbirki kulturne baštine.

  • Kroz realizaciju zacrtanih ciljeva, planova i projekata, koji za ovu godinu sežu do vrijednosti od gotovo 350 milijuna kuna, ostvarujemo uvjete za razvitak gospodarstva, obrtništva, turizma i poljoprivrede na plodovima čijeg rada će se ostvariti pretpostavke za nove sadržaje, kako u odgoju i obrazovanju, tako i socijali, kulturi i sportu, ali i ostalim sadržajima koji će općinu Pitomača učiniti zavičajem zadovoljnih i sretnih ljudi – zaključio je Grgačić.

Čestitke općini Pitomača na njenom danu i uspjesima koji su iza njih, uputili su načelnici prijateljskih općina Bilje i Polača, Željko Cickaj i Tomislav Prtenjača, a s lijepim željama pridružio im se i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement.

  • Dan Općine je prigoda da se prisjetimo svih onih realiziranih projekata koje smo odradili od Vidova do Vidova. Načelnik je svojim primjerom pokazao kako se radi i Općina Pitomača je perjanica u VPŽ. Imate ulaganja u komunalnu infrastrukturu, društvene djelatnosti, turizam, sve one segmente društva koje čine jednu općinu kvalitetnu za život. Znam da je načelnik Grgačić timski igrač i da uspješno surađuje i sa županijom i sa saborskim zastupnicima i svim ljudima koji mogu pomoći. Znam da ima planova za razvoj novih projekata. Pred nama je novo obračunsko razdoblje 2021. – 2027. i svi skupa moramo pripremati projekte da što više novaca povučemo i u Općinu Pitomača i u Virovitičko-podravsku županiju. Ovdje se provode projekti vrijedni 350 milijuna kuna, a jedan od najvećih projekata na području županije se provodi upravo ovdje, to je Aglomeracija Pitomača. Želio bih čestitati laureatima, oni su pokretač općine, nastavite tako i dalje, brand ste VPŽ. Moram spomenuti ljepote ove županije, Bilogoru, Aršanj, Dravu, Križnicu, prepoznatljivi festival, interpretacijske centre, naše nogometaše, vrijedne vatrogasce, Otrovanec s odličnom gastronomskim ponudom, Jan Spidera koji je prepoznatljiv ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi. To je brand VPŽ i želim vam svima puno uspjeha u radu.

Prisutnima se obratila i saborska zastupnica Vesna Bedeković istaknuvši kako će se i dalje ulagati u odgojno-obrazovni sustav kako na području općine Pitomača, tako i na području cijele Republike Hrvatske.

  • Pozdravljam vas kao gošća ali i kao ona koja je tu domaća i uvijek s radošću dolazim, ne samo onda kada su svečani dani nego i svaki puta kada u Pitomači treba nešto odraditi, dogovoriti ili realizirati projekte na nacionalnoj razini. Svi smo zajedno zaključili da se imamo čime pohvaliti i činjenica je da imamo jednog od najdugovječnijih načelnika, ne samo u VPŽ nego i u drugim županijama. Rekla bih da je sve to rezultat jednog zajedničkog rada, vidi se da smo tim koji u nešto manje od 20 godina funkcionira, a kada se funkcionira kao tim, tada se vide i rezultati. U polju obrazovanja i znanosti, od 2017. do danas, Vlada Andreja Plenkovića uložila je 59 milijuna kuna za izgradnju novih 11 vrtića. Vrtić u Pitomači, nije u toj „kvoti“, ali i on se dograđuje uz pomoć resornog ministarstva. Ako govorimo u vremenu koje je pred nama, kroz NPOO za razdoblje koje slijedi, osigurano je 7,5 milijardi kuna za izgradnju školskih i predškolskih objekata na području cijele Hrvatske. Ono na čemu intenzivno radimo u Pitomači je izgradnja druge osnovne škole sa sportskom dvoranom i to je nešto što su naši učenici zaslužili, no tu je još nekoliko projekata koje još nećemo otkrivati. Stojimo na pomoći i zajednički idemo dalje, a tu je i brza cesta na kojoj se intenzivno radi.

Svoje čestitke uputio je i predsjednik HVIDR-e RH i saborski zastupnik Josip Đakić.

  • Lijepo je biti u Pitomači kada se za dane Općine zbrajaju rezultati uspješnoga rada načelnika, vijeća, svih vas koji ste zajedničkim odlukama donijeli strategije i razvoj, nas koji vam pomažemo na tom putu i zajednički dijelimo i zlo i dobro u svim prigodama. Lijepo je imati novi vodovod, centar za posjetitelje, lijepo je taj otočni biser Križnicu oplemeniti još jednim novim izdanjem koji će zasigurno biti turistička meka u budućnosti. Lijepo je graditi kanalizacijske sustave diljem svih naših mjesta u općini i početi s izgradnjom novog kolektora za pročišćenje otpadnih voda. Lijepo je planirati škole i vrtiće kako bi našim mladima osigurali bolji i ljepši život i kako bi odgojno obrazovni sustav bio što bolje unaprijeđen. Svi mi koji danonoćno gledamo kako omogućiti što više projekata uz pomoć Virovitičko-podravske županije, vjerujem da i dalje možemo stvarati i raditi na dobrobit naših mještana. Vjerujem da je težnja i želja svih nas već dugo godina proglasiti Pitomaču gradom i to će biti jednog dana poklon Pitomači, no moramo biti svjesni uvjeta koji moraju biti zadovoljeni. Dan Općine je posebni trenutak, pogotovo za mene koji sam se tu rodio, odrastao i živio. Sav ruralni prostor je dužan biti oplemenjen novim sadržajima, mogućnostima i jednakim uvjetima za život kao što je to i u gradu. Vjerujem da ćemo i dalje u interesu naših mještana kao i do sada raditi, graditi, stvarati kako bi život bio još ljepši, bogatiji i bolji uz pomoć zaštitnika sv. Vida.

Svečanoj sjednici nazočili su i ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predsjednica Gradskog vijeća Virovitice Ivančica Fett-Škvarić, načelnici općina Špišić Bukovica – Hrvoje Miler, Suhopolje – Siniša Horvat, Čačinci – Alen Jurenac, Gradina-  Josip Vučemilović-Jurić, Jasenice – Stipe Vulić… Inače, u „zabavnom dijelu“ nastupili su – Danijela Pintarić, Stjepan Lach i Jan Stilinović.

(www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

[g-gallery gid=”20801″]