Predstavljeno drugo izdanje Slavonija i Podravina wine not!?: Rujan i listopad u Slavoniji i Podravini bit će u znaku vinskog festivala kroz spoj prirode, kulture i eno-gastronomskih senzacija

wine not 2022

Prošle godine to je bilo otkriće, ove je nastavak vrhunske manifestacije. Rujan i početak listopada, u Virovitičko-podravskoj županiji bit će mjeseci vrhunskih vina i prvorazrednog doživljaja. U butik vinariji Patkoš, s pogledom na obronke Krndije, nasade vinove loze, predstavljena je vinska manifestacija „Slavonija i Podravina, wine not!?“

Manifestacija je to koja je prošle godine, na 5. kongresu ruralnog turizma u Cavtatu, osvojila „Srebrni suncokret ruralnog turizam“. Ove godine, turistički potencijal ovog događaja prepoznala je i Hrvatska turistička zajednica koja je Vinskom festivalu “Slavonija i Podravina wine not!?” na Plemićkoj ruti, dodijelila potporu od 170.400,00 kuna.

Start “Slavonija i Podravina wine not!?, je 3. rujna, završetak 1. listopada. Bit će to šest događaja na „plemićkoj ruti“, od zapada prema istoku Virovitičko-podravske županije. Bit će tu za svakoga ponešto, od vrhunskih vina, slasnih zalogaja, romantičnih nota, likovnih doživljaja…

  • Virovitičko-podravska županija je poznata po obnavljanju kulturne i povijesne baštine kroz bespovratna EU sredstva u proteklih nekoliko godina. Kroz ovakve projekte, posjetiteljima ćemo pokazati što smo sve uredili, što smo izgradili, ali i prikazati što to rade vrijedne ruke naših vinara i turističkih djelatnika. Virovitičko-podravska županija u zadnjih godinu dana, sve se više pozicionira i kao kvalitetna vinska destinacija, o čemu govori ovogodišnjih 12 Decanter nagrada za naša vina. Lani je „Slavonija i Podravina, wine not!?“, oduševila, ove godine će, prema programu, a na radost svih onih koji će je posjetiti, biti još sadržajnija i kvalitetnija – kazao nam je župan Igor Andrović.

Ružičasti nokturno u plemićkom ruhu, u jedinstvenom Dvorcu Janković, 3. rujna, bit će najbolji uvod u šest ekskluzivnih vinskih eventa. Posve drugačije iskustvo vinoljupce očekuje 11. rujna na pikniku u prekrasnoj Park-šumi Jankovac Parka prirode Papuk. O vinu i umjetnosti pričat će se 17. rujna na Wine&Artu u virovitičkom Dvorcu Pejačević koji je ove godine, kao i Dravska priča uključen u ovu priču. Naime, 22. rujna „pričat će se u graševini“ u Dravskoj priči u Noskovcima. U Orahovici će se 24. rujna šetati vinski maraton, a za kraj „Vino i poezija“, 1. listopada, održat će se u rodnoj kući Petra Preradovića u njegovom interpretacijskom centru u Grabrovnici.

  • Iznimno me veseli što se nakon prošlogodišnje manifestacija sve više vinara želi uključiti u ovu lijepu priču. Za izbor vina koja se degustiraju na šest vinskih evenata presudna su tri kriterija – vrhunska kvaliteta, sva vina moraju biti s područja Virovitičko-podravske županije i – naravno – trebaju biti dostupna na tržištu – istaknula je poznata enologinja Ivana Nemet, ambasadorica manifestacije Slavonija i Podravina, wine not!?

Ove godine, „na programu“ će biti sjajna vina Virovitičko-podravske županije, vina koja su na ovogodišnjem Decanteru, ovom području donijela 12 medalja.

  • Orahovica se posljednjih godina sve više razvija u smjeru vinskog turizma, na našem području zeleni silvanac i frankovka daju vrhunske rezultate i po tome smo poznati u vinskom svijetu. Veseli me da osim poznate vinarije PP Orahovica imamo i prekrasne male butik vinarije s izvrsnim vinima koje u naš grad privlače sve veći broj ljubitelja vina – rekao je Saša Rister, gradonačelnik Orahovice na predstavljanju ovogodišnje manifestacije Slavonija i Podravina, wine not!?

Martina Jakelić, direktorica TZ Virovitičko-podravske županije koja je u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama organizator svih šest vinskih događanja, istaknula je kako ovogodišnja manifestacija spaja važne točke na Plemićkoj ruti.

  • Za sve koji žele biti dio ove lijepe vinske priče, važno je napomenuti da je broj mjesta ograničen, kotizacija za sudjelovanje po događanju iznosi 100,00 kn, osim za Vinski piknik u Park-šumi Jankovac, za koji će biti potrebno izdvojiti 150,00 kuna, a kotizacija uključuje najam piknik košarice za dvije osobe. Obrasci za kotizaciju i više informacija o manifestaciji mogu se pronaći na web stranici Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije www.tzvpz.hr – zaključila je Martina Jakelić.

Ove godine događaj će imati poseban štih. Tako će 3. rujna, u romantičnom ambijentu Dvorca Janković u Suhopolju zapjevati „turnašički slavuj“ Stjepan Lach, dok će slastice pripremati najbolja hrvatska slastičarka Sandra Jadek. Osam dana potom, u Park šumi Jankovac, „gurmansku priču će potpisati gastro blogerica maXYama. Pritom će se čuti i fijuk strijela, jer će vitezovi Ružice grada organizirati streličarski turnir.

U Dvorcu Pejačević, uz vrhunsku kapljicu, gurmansku priču će potpisati istaknuta virovitička slastičarka Slavica Horvat, uz glazbenu kulisu COTE G4 Acoustic Dua. Posjetitelje će pritom pozdraviti kostimirani grof Antun i grofica Barbara Pejačević.

Zanimljivo će biti i u Dravskoj priči, gdje će sve biti u znaku Slavonije, pa uz „slavonski snack“, posjetitelje će zabavljati Tamburaški sastav Čokanj. Vinski maraton u Orahovici, obuhvatit će domaće vinare, PP Orahovicu, Patkoš i Matković, ali tu će biti i Destilerija Kostelac sa svojim vrhunskim likerima, džinom i „žesticama“. Za kraj, 1. listopada u Grabrovnici, bit će tu polaznici projekta Master sommelier Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača. Gurmansku priču će potpisati restoran Zlatni klas iz Otrovanca. Sve to uz nježne zvukove ženske vokalne uspješnice The Fusion, dok će Likovni klub Duga prikazati tehniku slikanja crnim vinom.

TZ VPZ SLAVONIJA I PODRAVINA WINE NOT Web objave6

FOTOGALERIJA

(www.vpz.hrwww.tzvpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)