Monografija Pitomače – najvećeg naselja istočne Podravine, autora Branka Begovića

Kao poticaj istraživačima povijesti, obrazovnim, kulturnim, društvenim i drugim djelatnicima, gospodarstvenicima, zaljubljenicima u prošlost i ovaj pitomi podravski kraj, pa i putnicima namjernicima, izdana je ova knjiga kako bi se bolje informirali o Pitomači i okolnim naseljima.

Ona je dobar prilog i od velike koristi za daljnja istraživanja povijesti ovog dijela Podravine i Hrvatske, te daje bolji uvid u prošlost ovog lijepog, pitomog kraja. No, ovaj prikaz samo je jedan pregledni segment iz izuzetno bogate povijesti pitomačkoga kraja.

Iz predgovora autora Branka Begovića:

Prirodna bogatstva, ljepota prirode, marljiv narod, kao i još mnogo drugih epiteta, karakteristike su upravo područja općine, koje se središte nalazi u Pitomači. Sastoji se od 12 naselja. Ta naselja su podijeljena u čak pet rimokatoličkih župa i to su župe: Pitomača, Stari Gradac, Turnašica, Kozarevac i Kloštar Podravski. Prostor u srcu ravne i plodne Podravine, između rijeke Drave i Bilogore, oduvijek je bio povoljan za naseljavanje. Stoga nije nimalo slučajno, što Pitomaču i okolne prostore čovjek obitava već gotovo osam tisuća godina. Povijest ovoga kraja vrlo je bogata jer je ostalo sačuvano puno raznih arheoloških nalaza, pisanih podataka, umjetničkih djela i drugoga iz raznih povijesnih i kulturnih razdoblja.

Ovom ćemo prilikom pokušati, prema dostatnoj građi, na jednom mjestu napraviti presjek povijesti ovoga kraja, a prema tome i predstaviti veliki dio onoga što se sačuvalo iz bogate prošlosti Pitomače i okolnih mjesta, ali sa naglaskom na do sada nepoznate i slabije poznate podatke, no u sastavu opće poznatih činjenica. Na temelju sve te građe i ostataka iz prošlosti pokušat ćemo, na što jasniji i jednostavniji način, prikazati povijesna zbivanja kroz stoljeća i načiniti što jasniju sliku – što se to zbivalo tijekom prošlosti u ovom kraju.

Uz mnoštvo arheoloških nalaza, ovdje je sačuvano nekoliko vrlo vrijednih nalaza, posebno iz vremena Rimskoga carstva. Tu su dvije velike ostave (blago) rimskog novca i nalaz rimske brončane uljanice. Uglavnom su svi nalazi slučajni, jer na ovom području detaljnijih arheoloških istraživanja gotovo da i nije bilo. Ostali nalazi, kako iz vremena do prije oko 2 000 i više godina, pa tako i iz kasnijih razdoblja, npr. srednjega vijeka, najčešće su također slučajni i površinski. Pored svih ovih nalaza o kojima će biti riječi, na području općine Pitomača je sačuvano i dosta kulturno-povijesnih spomenika s inventarom, najviše iz vremena baroka i kasnijih razdoblja, a važno je spomenuti i nekoliko srednjovjekovnih utvrda, od kojih su tri u prilično dobrom stanju.

Osim navedenoga, još je mnogo onoga što treba spomenuti ovom prilikom, a nadasve o životu ljudi današnjih naselja ovog područja tijekom protekla oko tri stoljeća, koliko u kontinuitetu postoje. Mnogo toga će ovdje biti spomenuto, a mnogo toga i neće, jer je tijekom vremena palo u zaborav ili su materijalni ostaci nestali ili, pak, nemamo u ovoj knjizi dovoljno prostora za to. Pa će biti potrebna još poneka knjiga.

Iz recenzije akademika Dragutina Feletara:

“Osim fra Paškala Cvekana, upravo je Branko Begović najupučeniji povjesnik Pitomače i pitomačkog kraja. Uz neke specijalizirane teme, Begović je o Pitomači već objavio šest knjiga, koje su svojedobno pobudile znatno zanimanje javnosti. Nakon višegodišnjih istraživanja sada je napisao obimno djelo o najvećem naselju istočne Podravine. Ova monografija predstavlja velik stručni i populizatorski prinos boljem poznavanju prošlosti i sadašnjosti općine Pitomača. Autor je konzultirao doista obimnu izvornu građu i dokumentaciju, a skupio je i zavidni ilustracijski materijal. Ovom monografijom Pitomača je konačno dobila svoju temeljitu povijest, ali i vrsnu i reprezentativnu knjigu.”

Monografiju možete pogledati OVDJE.