U Kladarama održana početna konferencija projekta “Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici” Čuvarica kulturne baštine

IMG 0577 Custom

U petak 26.1.2023. u Društvenom domu u Kladarama održana je početna konferencija projekta “Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici”. Nositelj projekta je Udruga “Čuvarice kulturne baštine”, u partnerstvu s Udrugom “Guščarice” iz Grabrovnice i Općinom Pitomača. Projekt je ukupne vrijednosti 13.316,61 eura, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te od strane Općine Pitomača.

– Ovo je zapravo nastavak našeg projekta “Mladi ruralci” kojeg smo provodili prije dvije godine, samo smo ovoga puta odlučili skrenuti radionice i neke aktivnosti koje provodimo na potrebe mladih. S obzirom na to da smo mi udruga koja se bavi očuvanjem kulturne baštine, radili smo kombinaciju spajanja tradicionalnog i modernog u ovom slučaju. Cilj ovoga projekta je svakako napraviti jednu socijalnu inkluziju mladih u društveni život i očuvanje kulturne baštine našeg kraja– rekla je predsjednica udruge Čuvarica kulturne baštine Majda Kodžaga te istaknula kako će mladi kroz ove radionice i predavanja zapravo puno toga i naučiti.

– Imat ćemo razne edukativne radionice vezane uz procese samozapošljavanja, pisanje životopisa i zamolbe, jer danas se mladi susreću s tim da ih nema tko usmjeriti i pomoći im u takvim stvarima koja su bitna za zapošljavanje. Isto tako interes se je pojavio kod naših tradicionalni radionica pa će se tako i kroz ovaj projekt provoditi radionice kuhanja odnosno pečenja slastica, štrikanja, šivanja, radionica izrade sapuna i krema, stoga smo ih dodatno proširili. Imamo i neke nove segmente u radionicama, a to radionica kinčanja i radionica slikanja starinskim tehnikama vinom i kavom – dodala je Majda.

Ovim projektom se mladima želi približiti kultura, tradicija i običaji, te ih potaknuti na očuvanje istoga.

– Udruga žena “Guščarice” promovira stare zanate i mi se kao udruga partner na ovom projektu bavimo kuhanjem, odnosno provodit ćemo radionice kuhanja. Konkretnije, tu će biti pečenje kruha, pripremanje zimnica i slično. Ljudi su nekada preko zime kuhali i spremali na drugačiji način nego mi danas. Vjerujem da će mladima ovaj sami projekt biti poučan, a ujedno i zabavan jer veliki je interes mladih da vide i nauče kako se je zapravo nekada živjelo. Moglo se živjeti i bez mobitela, interneta, nisu svi recepti od kolača bili na internetu nego u bilježnicama pomno zapisani, da recimo nekada nije bilo praška za pecivo nego su žene koristile sodu. Bitno je da očuvamo našu tradiciju i da današnji mladi tu tradiciju prenose dalje na još mlađe naraštaje– rekla je predsjednica partnerske Udruge žena “Guščarice” Lidija Dmitrus.

Projektom je planirano 10 različitih aktivnosti (radionica i predavanja) koje će se provoditi kroz period od 8 mjeseci tijekom 2023. godine, a koje su namijenjene prvenstveno mladima u dobi od 15 do 30 godina. Isto tako, za vrijeme trajanja projekta bit će zaposlena jedna osoba starosti do 30 godina.

Ciljevi projekta su podizanje razine informiranosti mladih o njihovim pravima i mogućnostima te o programima i uslugama koje im se nude u lokalnoj zajednici, poticanje mladih za preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građanina, podizanje razine znanja, vještina i zapošljivosti te smanjenje rizika od ulaska u NEET kategoriju.

Provedbom radionica doprinijeti će se unaprjeđenju kvalitete života mladih i mogućnostima mladih u ruralnim sredinama. Tako će se već prva radionica crtanja i slikanja starinskim tehnikama održati 14. veljače, edukacijske radionice održat će se 24. veljače, a radionice štrikanja, štirkanja, šivanja i našivavanja održat će se 28. veljače.

Između ostalih, početnoj konferenciji nazočili su i predsjednik Općinskog vijeća Općine Pitomača Rikard Bakan te direktorica Turističke zajednice Općine Pitomača Ivona Pankaz.

FOTOGALERIJA

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)