Kulturno-umjetničko društvo “Petar Preradović” iz Grabrovnice održalo redovnu izbornu godišnju skupštinu

viber slika 2023 02 11 00 29 43 055 Custom

Kulturno-umjetničko društvo “Petar Preradović” iz Grabrovnice održalo je jučer (petak) redovnu izbornu godišnju skupštinu u prostoru Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića. Predsjednica Draženka Slavić pozdravila je sve prisutne i upoznala ih s dnevnim redom. Pošto je ovo i izborna skupština, jednoglasno je izabrano novo-staro vodstvo, odnosno predsjednica Draženka Slavić, dopredsjednica Marija Kovačević-Slavić i tajnica Jasminka Milaković. Predsjednica je zahvalila na ukazanom povjerenju i naglasila da će se ovaj tim uvelike truditi da i u sljedećem mandatu uspješno vodi KUD.

Dopredsjednica Marija Kovačević-Švarbić se pomoću prezentacije osvrnula na aktivnosti u protekloj godini. Istaknula je da je za rad KUD-a 2022. godina bila uspješnija i aktivnija od 2021., te da su uspjeli realizirati većinu planiranih aktivnosti. Početkom ožujka zajedno s učenicima PŠ Grabrovnica održali su maskiranu povorku po mjestu nastojeći tako očuvati običaje vezane uz “fašenke”, istog mjeseca organizirali su Uskrsnu radionicu na kojoj su uz brojne članove KUD-a, sudjelovale i udruge iz susjednih mjesta, a cilj radionice bio je prenijeti tradicionalne načine ukrašavanja pisanica na mlađe naraštaje.

U travnju su njihove članice sudjelovale na nekoliko izložbi pisanica u svom i okolnim mjestima. U svibnju su u Petrovom vrtu održali 39. susrete folklora u Grabrovnici na kojima je u bogatom programu nastupilo sedam KUD-ova s oko 130 izvođača koji su pred brojnom publikom izveli gotovo dvosatni program. Mlađa grupa je održala zapaženi nastup na Literarnim susretima koje organizira OŠ Petra Preradovića Pitomača u Kući Petra Preradovića, a nekoliko puta godišnje uređivali su svoje mjesto sadeći cvijeće i čisteći smeće, te su sudjelovali u akciji Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš u organizaciji
Općine Pitomača.

U lipnju su sudjelovali u obilježavanju Dana Općine Pitomača (Vidovo) prigodnim štandom s domaćim kolačima i delicijama. Sudjelovali su i u natjecateljskoj izložbi s raznim starinskim kolačima i slasticama koje su vrijedno pripremile brojne udruge s područja općine Pitomača i šire, te se s ponosom mogu pohvaliti da je Kulturno-umjetničko društvo “Petar Preradović” Grabrovnica ponijelo titulu “Naj fertuna”.

U kolovozu, točnije 18. kolovoza, obilježili su 150. godišnjicu smrti pjesnika Petra Preradovića posjetom pjesnikovom vječnom počivalištu na Mirogoju u suradnji s Interpretacijskim centrom Kuća Petra Preradovića i Općinom Pitomača. Tijekom godine sudjelovali su na brojnim događanjima u susjednim mjestima, dok su u prosincu sudjelovali na Humanitarnom božićnom sajmu u Pitomači na kojem su prodavali domaće kolače i božićne ukrase koje su izradili na Božićnoj radionici. Sav prihod bio je namijenjen u humanitarne svrhe, a godinu su završili Adventom u Petrovom vrtu uz vruće lepinje, kuhano vino i čaj koji su pripremili za brojnu publiku.

Tajnica Jasminka Milaković podnijela je financijsko izvješće za 2022. godinu. Predsjednica KUD-a Draženka Slavić zahvalila je i svim članicama i članovima za rad i trud kroz cijelu prošlu godinu te iznijela plan rada za 2023. godinu koji uključuje predstavljanje Grabrovnice nastupima dječje skupine, održavanje radionice izrade grabrovničkog suvenira – jastučića punjenog guščjim perjem, održavanje 40. Susreta folklora i obilježavanje pedesete godišnjice folklora u Grabrovnici, (Folklorna grupa je osnovana 1973. godine), Likovno druženje u Petrovom vrtu, održavanje nekoliko tematskim radionicama te nastavkom suradnje s udrugama u mjestu i okolici, kao i sudjelovanje na svim kulturnim i humanitarnim događanjima u Općini Pitomača.

(www.icv.hr, KUD “Petar Preradović)