Nova skela na Križnici porinuta u rijeku Dravu, uskoro će prevesti i svoje prve putnike

Visok vodostaj rijeke Drave, stvorio je povoljne uvjete za porinuće nove skele na Križnici, koja već neko vrijeme na obali čeka na prvu plovidbu, piše Podravski radio. Naime, montaža nove skele krenula je u veljači, a iako je završena u ožujku, nizak vodostaj rijeke Drave nije dozvoljavao ranije porinuće.

Unatoč kiši, na obali se okupilo podosta promatrača, a porinuću je prisustvovao i saborski zastupnik Josip Đakić, a nova će skela uskoro prevesti i svoje prve putnike. Vrijednost ove investicije iznosi 906.438,96 eura (6.830.250 kuna), a financirana sredstvima iz Nacionalnog program otpornosti i oporavka, a nositelj projekta je Općina Pitomača.

Nova skela je minimalne nosivosti od 30 tona i njome će se omogućiti povećanje sigurnosti putnika i djelatnika koji obavljaju usluge prijevoza. Postojeća skela izgrađena je 1975. godine na nju stane šest do sedam vozila, dok će na novu skelu moći osam do 10 vozila. Također, dozvoljeni broj putnika na postojećoj skeli je 20, a na novoj će biti 50 putnika. Prema statistici iz 2021. godine, skelom i skelnim prijelazom prevezeno je 50 tisuća putnika i 30 tisuća vozila.

collagedra

(podravskiradio.hr, Martina Sabađija Buđak)