Mališani u Pitomači uz “Vremenaste priče” i poznatog meteorologa Zorana Vakulu, na zanimljiv i zabavan način učili o meteorologiji

U petak 29. rujna 2023. u Centru za kulturu “Drago Britvić” gost je bio meteorolog Zoran Vakula koji je najmlađim mještanima općine Pitomača predstavio svojih pet dosad izdanih slikovnica serijala “Vremenaste priče”. Ovaj događaj organizirala je Knjižnica i čitaonica Pitomača uz podršku Ministarstva kulture i medija.

-Veseli me što po prvi puta ovdje u mojoj Pitomači imam priliku razgovarati s djecom i bar malo ih educirati o meteorološkim elementima da dobiju neke spoznaje o kiši, snijegu, vjetru, kako sve to nastaje, treba li se paziti munja, gromova, olujnog vjetra, da li je snijeg samo dobar ili je i loš, da spoznaju, paze i gledaju oblake, da slušaju vremensku prognozu – rekao je Vakula.

Tom prigodom najavio je i novu slikovnicu…

-Od 2021. zajedno s Nikom Titanikom, inače poznatim karikaturistom, izdajem slikovnice. Do sada sam objavio “Vjetropirastu”, “Oblačastu”, “Sunčastu”, “Pahuljastu” i “Kapljičastu” slikovnicu koje su dostupne u vrtićima i školama diljem Hrvatske, ali i izvan nje. Uskoro izlazi i “Munjasta” slikovnica koja će naravno govoriti o munjama i gromovima i nadam se da će i ona opravdati povjerenje koje za sada ima jer u svim krajevima Hrvatske postoji velika zainteresiranost, vidljivo je da ih djeca vole i čitaju – zaključio je Vakula.

“Lavići” i “Pčelice” iz Dječjeg vrtića Potočnica, te djeca nižih razreda OŠ Petra Preradovića Pitomača, na zabavan, zanimljiv i njima prilagođen način mogli su naučiti o meteorologiji i meteorološkim terminima, što i je cilj serijala slikovnica “Vremenaste priče”.

(www.icv.hr, ib, Foto Begović)

Podijeli...
Back to top
Skip to content