Održan 4. međunarodni oldtimer rally destinacijom Podravina i Slavonija

U povodu Dana Virovitičko-podravske županije, u organizaciji Oldtimer kluba Virovitica, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, VPŽ te uz sponzore Općine Pitomača i TZ općine Pitomača, održan je Četvrti međunarodni oldtimer rally destinacijom Podravina i Slavonija.

Više od sto ljubitelja vožnje starodobnih vozila, kao i ljubitelja kulturnih znamenitosti Virovitičko-podravske županije, okupilo se u jedan rally na kojem su pokazali skoro 80 vrlo rijetkih i očuvanih vozila i motora. Start ovog međunarodnog rallya bio je u Virovitici s prostora Viroexpa, a ruta kojom se vozilo bila je Kapela Dvor – Križnica – Pitomača – Otrovanec.

Predsjednik Oldtimer kluba Virovitica Tomislav Maloča, osvrnuo se na nedavno održanu izložbu oldtimera u povodu Dana grada Virovitice i Rokova kada je bilo manje vožnje:

Iako je u osmom mjesecu za Rokovo i Dan grada Virovitice bio rekordan susret oldtimera, ono je više bila izložba s nešto manje vožnje, a na ovaj način imamo priliku i obići sve one ljepote naše županije koje možda inače ne bismo vidjeli. To su neka mjesta gdje naši gosti, iz Hrvatske i izvana, nisu nikada bili, niti će možda biti, a ovo je prilika da im pokažemo sve što nudi naša županija”, rekao je Maloča i spomenuo prošlogodišnji susret koji je ljubitelje oldtimera upoznao s poviješću Dvorca Janković u Suhopolju te voćinskom crkvom i Geo info centrom.

Starodobna vozila, iako starija od 30 godina, moraju imati ispunjene i određene kriterije kako bi nosila naziv „oldtimer”, naglašava Maloča:

Automobili i motori koji spadaju u kategoriju oldtimera imaju posebne tablice i registarske oznake PV koje označavaju povijesno vozilo. Takve pločice izdaje Hrvatski oldtimer savez, jedini savez u Hrvatskoj koji aktivno radi na promociji i očuvanju starodobnih vozila. Također, vozilo mora biti originalno. To znači da od trenutka proizvodnje pa sve do danas, na vozilu nije smjelo biti preinaka, modificiranja ili dorade. U našem Savezu zato postoji i procjenitelj koji daje dozvolu i suglasnost da je vozilo u originalu”, objašnjava Maloča i dodaje kako je većina starodobnih vozila restaurirana u izvornom stanju i vraćena u izvorno stanje zbog čega ono postaje oldtimer.

Uvijek gledamo neke druge destinacije, neke nove rute. Prošle godine smo posjetili Voćin, Suhopolje, Slatinu i Višnjicu, a ove godine smo u podravskom kraju. Uvijek nekako kombiniramo i donosimo neke novitete. Ove godine to je Centar za posjetitelje Križnica i vidim da su ljudi oduševljeni te da im je super vidjeti nešto što još nisu”, zaključio je Maloča i zahvalio svima koji su pomogli da se održi ovogodišnji međunarodni oldtimer rally.

FOTOGALERIJA

(www.podravskiradio.hr, tekst i foto: Anita Zeko)