Vrijedan gotovo 35 milijuna eura: Projekt Aglomeracije Pitomača pri samom je kraju

Collage 6

Projekt “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Pitomača” koji se provodi na području općine Pitomača, u naseljima Kladare, Dinjevac, Grabrovnica, Otrovanec, Stari Gradac i u samoj Pitomači, privodi se kraju. Započeo je krajem 2020. godine, a planirani završetak svih radova je do kraja ove godine s tim da je prva od dvije važne aktivnosti, izgradnja linijskih objekata, odnosno kanalizacijske mreže u navedenim naseljima, u potpunosti završena.

  • U tih šest naselja, uključujući i Pitomaču, izgrađena je sva infrastruktura koja je potrebna za funkcioniranje sustava. Sustav je prošao i testiranja i sakupljena je dokumentacija, a u ponedjeljak, 25. rujna, održat ćemo i tehnički pregled. Dosad su odrađena dva tehnička pregleda, za izgradnju kanalizacijske mreže u Pitomači u Dravskoj ulici, za fazu 2 te za naselje Stari Gradac. Nakon tehničkog pregleda očekujemo i ishođenje uporabnih dozvola. Time će se u svim navedenim naseljima stvoriti uvjeti za priključivanje na javni kanalizacijski sustav. Osim toga, uz kanalizacijsku mrežu, odnosno uz linijske objekte izvedeno je i oko 1650 priključaka na sustav javne vodoopskrbe, što znači da su svi naši korisnici koji su podnijeli zahtjev u roku dobili i priključak na već postojeću izgrađenu vodoopskrbnu mrežu te za 2.048 pomoćnih priključaka na sustav javne odvodnje – rekao nam je direktor tvrtke Vodakom Antonio Vidović.

Govoreći o projektu, osvrnuo se i na drugu aktivnost; izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Pitomači.

  • Radovi su u visokoj fazi, a osim samog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda radi se i na izgradnji 560 metara dovodnog kolektora, za koji su radovi u fazi dovršetka. Ostaje nam još samo izraditi spoj na već izvedenu kanalizacijsku mrežu u ulici Ljudevita Gaja u Pitomači te završiti određene detalje oko kišnog prelijeva i samim tim bi dovodni kolektor trebao u potpunosti biti u funkciji. Na ovoj lokaciji gradilišta u Pitomači postoji i stari uređaj koji je još uvijek u funkciji sve dok je novi u izgradnji, a po završetku izgradnje novog uređaja, stari ćemo u potpunosti ukloniti. Radovi idu prema planu i do kraja godine očekujemo i taj završetak priče o EU projektu Pitomača – rekao nam je Antonio Vidović.

Vrijednost projekta “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača“ iznosi 34.777.298,59 eura, a najveći udio u sufinanciranju dolazi iz sredstava Europske Unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.–2020. u iznosu od 19.779.521,33 eura. Ostali iznos prihvatljivih troškova sufinancirat će se nacionalnim sredstvima u iznosu od 8.042.317,55 eura.

(www.icv.hr, Fotografije: Bruno Sokele)

20230919 091816 Custom aglomeracija1