Udruga žena „Guščarice“ lužđanom u Grabrovnici kroz pjesmu, ples i veselje oživjela tradicijske običaje

IMG 3905

Još jedna manifestacija na području općine Pitomača privukla je znatan broj posjetitelja oživjevši stare običaje. U Petrovom vrtu Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici Udruga žena „Guščarice“ iz Grabrovnice u suradnji s Hrvatskim folklornim društvom „Sesvečice“ iz Podravskih Sesveta, u nedjelju je po treći put je organizirala  jesensku manifestaciju pod nazivom “Lužđana”.

Lužđana je u većini krajeva označavala prigotovljavanje težačkih radova u polju i vrijeme u kojem bi se upriličilo okupljanje susjeda, prijatelja i rodbine oko lužđenja kukuruza.

  • Lužđana je bilo mjesto okupljanja rodbine, prijatelja, susjeda i jedan od posljednjih radova na zemlji prije zime. Krenuli smo od ručnog branja kukuruza, koje se danas više ne prakticira, pa sve do samog lužđenja i trebljenja kako bi pokazali kako se to nekada radilo. Tu je onda bilo i pjesme, plesa, veselja. Kukuruz je prije bio jedna od bitnijih žitarica na našem području i bilo ga je puno više nego danas. Zato nam je drago da možemo ovaj običaj  prikazati u našem selu – rekla je predsjednica Udruge žena “Guščarice” Lidija Dmitrus.

Podsjeća kako se kukuruz, koji je služio za prehranu ljudi, ali i stoke, spremao na tavan ili u ambar. Njegovim lužđincem bi se zastirao prostor stoci, dok se klip, odnosno kocen, koristio za loženje. Koristilo se, dakle, sve, i ništa nije završavalo kao otpad. Naši stari znali su iskoristiti sve što im priroda daje.

Ovogodišnjem prikazu lužđane pridružili su se i saborska zastupnica Vesna Bedeković, župan Igor Andrović, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, predsjednik Mjesnog odbora Grabrovnica Ivica Peterfi.,,

  • Drago mi je da sam danas ovdje, u općini Pitomača, koja i ona ovaj način pokazuje kako općina nisu zgrade i ulice, već ljudi i njihovi običaji. Ovakvim manifestacijama kojima čuvate tradiciju, kulturnu i prirodnu baštinu, pokazujete nam kako su život, rad i druženje nekada izgledali. Jako mi je drago što ovdje ima puno mladih i da se na ovaj način tradicija i dalje prenosi s koljena na koljeno – rekao je župan Andrović.

Prisutnima se obratila i saborska zastupnica Vesna Bedeković,  istaknuvši da je čuvanje tradicije od iznimnog značaja te zahvalila svima koji tradiciju i običaje čuvaju od zaborava.

Kao i uvijek, na lužđani se i danas rado sudjelovalo i okupljalo. Bilo je veselo, radno, ali i zabavno, uz pratnju ‘mužikaša’. Na manifestaciji, uz domaćine i sve posjetitelje, kroz pjesmu i ples družili su se KUD „Petar Preradović“ Grabrovnica te KUD “Tomislav” iz Sibinja iz Brodsko-posavske županije.

FOTOGALERIJA

(www.icv.hr, Fotografije: Iva Barčan)