“Martinje na Kladarskem bregu”: I ove godine uživali brojni ljubitelji dobre kapljice, kumovi mošta Spomenka Prevolsek i Ivica Fridl

Martinje ili blagdan svetog Martina je dan koji se diljem srednje Europe slavi u skladu s tradicijom i mnogim običajima. Na dan sv. Martina njeguje se tradicionalni pučki običaj simboličnog “krštenja” mošta u vino, koji ne prolazi bez dobre kapljice i bogate trpeze. “Jesti, piti i veseli biti” glavni je moto Martinja u većini hrvatskih krajeva, a posebno se njime ponose u općini Pitomača, gdje je i ove godine održano “Martinje na Kladarskem bregu”.

Organizaciju ovogodišnjeg, kao i prijašnjih Martinja, potpisuju Općina i Turistička zajednica općine Pitomača.

-Cijeli tjedan se na našim pitomačkim bregovima slavi blagdan svetog Martina, odnosno krštenje mošta u vino, a mi smo i ove godine na našem Kladarskom bregu, u prostoru Turističko informativnog centra Klopotec, održali naše tradicionalno Martinje. Uz svetu misu imali smo i martinjske hodancije, a zatim je uslijedila ceremonija krštenja mošta. Drago nam je da se i ove godine okupio veliki broj posjetitelja. Vjerujemo da će se ovakva tradicija očuvati i dalje i da ćemo se svake godine okupljati ne samo za Martinje, nego i za ostale vinske manifestacije – rekla nam je Ivona Pankaz, direktorica Turističke zajednice općine Pitomača.

Nakon mise, koju su predvodili župnik župe sv. Vida iz Pitomače Siniša Preiner i župnik Župe Presvetog Trojstva iz Turnašice Zdravko Radoš, obavljena je i tradicionalna ceremonija “krštenja” mošta u vino po križevačkim “štatutima”. Ova ceremonija okupila je brojne vinske biskupe i ljubitelje dobre kapljice. A kako je i red, moštu su izabrani kum i kuma, jer njihov je “doprinos” izuzetno velik u cilju da mošt postane što kvalitetnije vino. Za kumu je izabrana Spomenka Prevolsek, dok je kum ove godine Ivica Fridl.

Tradicionalno druženje nastavljeno je uz note i ritmove Tamburaškog sastava Frontmeni te okrjepu pitomačkih vina Udruge “Aršanj” iz Pitomače i drugih poznatih vinograda s područja općine.

Da je ovo jedna od najdugovječnijih manifestacija na području općine Pitomača, potvrdili su brojni posjetitelji koji su uživali u martinjskoj pjesmi, vinu i plesu. Donosimo djelić atmosfere, zavirite u fotogaleriju…

FOTOGALERIJA

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan, Foto Begović)