U Centru za kulturu Drago Britvić u Pitomači održan koncert “Spomenek na 1. Kletijadu”

U Centru za kulturu Drago Britvić u Pitomači u nedjelju 12.11.2023. održan je koncert pod nazivom “Spomenek na 1. Kletijadu”. Koncert koji nije samo proslava 35 godina od prve Kletijade, već podsjetnik na pjesme, ali lijepe i duši drage trenutke koje je Kletijada pružila.

-Prošlo je 35 godina od prve Kletijade i to je bio događaj kojim su pajdaška društva s područja općine izašli iz kleti, pred publiku kako bi pokazali tu našu tradiciju proslave svetog Martina odnosno Martinja. Na prvoj Kletijadi svatko je pripremio dvije, tri pjesme, nekoliko špelancija i tako je to krenulo prije 35 godina i trajali smo do 2009. godine. I sam sam  bio član jedne pajdašije gdje sam zajedno s doktorom Jergovićem svake godine pisao pjesme koje su bile predstavljene na Kletijadi. Poslije su te pjesme bile izvođene na festivalima Krapina, Krijesnica, Pitomača, ali se i dan danas izvode i prepoznatljive su za naš kraj. Tako da puno pjesama je nastalo vezano uz samu Kletijadu – objašnjava nam Rajko Stilinović, ravnatelj Centra za kulturu “Drago Britvić”.

Ovaj “Spomenek na 1. Kletijadu” poticaj je i drugim sada mlađim pajdaškim društvima da nastave tradiciju koju su započeli naši stari.

-Odlaskom ljudi koji su bili bitni da se sve pokrene, entuzijazam je splahnuo, međutim mislimo da bi organizacijom ovog koncerta uspjeli potaknuti mlađe naraštaje, koji su nastavili tradiciju krštenja mošta u svojim vinogradskim klijetima, da nagodinu pokažu svoje dogodovštine i pjesme pred publikom. Ako to uspijemo, onda je ovaj koncert pun pogodak u tom smislu, a vjerujem da ćemo se prisjetiti i nekih pjesama koje su nastale baš na Kletijadi – rekao je R. Stilinović.

Uspomene na te dane Kletijade s publikom je podijelio i saborski zastupnik Joisp Đakić, nekadašnji načelnik općine Damir Begović, slikar Stjepan Ivanec te poznati pitomački martinjski biškup Tomislav Lovreković.

A izvedbama poznati stihova kao “Spomenek na 1. Kletijadu” dali su Tomislav Brajša, Alojz Lach, Tomislav Tišljar, Jan Stilinović i LESS Bend.

Podsjetimo, prva Kletijada održala se 1988. godine na poticaj martinjske pajdašije, braće Jergović, rodila se ideja o organizaciji pučke priredbe pod nazivom “Kletijada”, gdje bi glazbenici amateri svoje običaje i pjesme, koje inače pjevaju i sviraju u svojim kletima, prikazivali i ostaloj publici.

FOTOGALERIJA

(www.icv.hr, ib, foto: Foto Begović, A. Zeko)