U Knjižnici i čitaonici Pitomača predstavljena knjiga “Od Aršanja preko Paruževine pa sve do Baltika” autora Zlatka Ciprijanovića

U Knjižnici i čitaonici Pitomača, a u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, jučer (četvrtak) je održano predstavljanje knjige pod nazivom “Od Aršanja preko Paruževine pa sve do Baltika” autora Zlatka Ciprijanovića.

Na početku, sve prisutne, pozdravila je knjižničarka Irena Gavrančić, a o samoj knjizi govorili su Željko Kožarić te sam autor Zlatko Ciprijanović.

-Ovo je moja druga knjiga koja govori o Martinju, zapravo to su memoari o mojem pajdaškom društvu, a u knjizi govorim o toj dobro nam znanoj pajdašiji, druženjima, prijateljstvu. Potaknut zapravo činjenicom da je proslava svetog Martina upisana u registar kao nematerijalna kulturna baština, odlučio sam našu tradiciju trajno zapisati. Ipak, mi više od 40 godina obilježavamo, odnosno slavimo i čuvamo od zaborava tu nematerijalnu kulturnu baštinu. Mi imamo naše običaje i mi tu našu tradiciju poštujemo – rekao je Z. Ciprijanović.

Osim što je naš kraj specifičan po proslavi Martinja, tako i ova knjiga ima specifičan naziv, a zapravo govori o tome kako je jedno od najstarijih pajdaških društava s ovog područja, Martinje slavilo u raznim krajevima države, ali i Europe – Od Aršanja preko Paruževine pa sve do Baltika.

Ovu predivnu večer svojim glazbenim izvedbama uveličali su i začinili glazbenici i Zlatkovi prijatelji Marinko Barčan i Rikard Bakan.

Ukoliko ste propustili predstavljanje u Pitomači, danas (petak) će se predstavljanje ove knjige održati i u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica s početkom u 18 sati.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan, Foto Begović)