Učenica Strukovne škole Virovitica, Otrovančanka Veronika Bajsar, dobitnica međunarodne nagrade “Mali Galović” za pjesmu Kam dale?

Veronika Bajsar iz Otrovanca, učenica trećeg razreda Strukovne škole Virovitica, osvojila je međunarodnu nagradu “Mali Galović” za pjesmu na kajkavskom narječju Kam dale?

Naime, u sklopu Međunarodnog festivala književnosti Galovićeva jesen, najznačajnije književne manifestacije Koprivnice i Podravine, koji se u Koprivnici održava u sjećanje na jednog od najvećih hrvatskih pjesnika dijalektalne poezije, dodjeljuju se nagrade za najbolja djela zavičajne tematike nazvane “Fran Galović” i “Mali Galović”.

Ove je godine “Jesen” održana trideseti put, a jubilarna nagrada u učeničkoj konkurenciji “Mali Galović” pripala je već spomenutoj Veroniki Bajsar čija je mentorica profesorica Marija Karácsonyi, koja je ujedno i preuzela nagradu.

Nagrada “Mali Galović” provodi se na nacionalnoj razini pa su sudjelovali učenici iz cijele Hrvatske. Među stotinjak radova učenika osnovnih i srednjih škola organizatori su dodijelili tri ravnopravna “Mala Galovića”. Uz Veroniku, nagrađene su Una Bebek iz Osnovne škole Braća Radić Koprivnica za pjesmu Zanavek zgubleni svet (mentorica Ivana Pintarić) i Tena Šegović iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec za pjesmu Boje sreće (mentorica Zlata Grahovec Soldat). O najboljim radovima odlučilo je prosudbeno povjerenstvo u sastavu Zoran Maljković, Tomislav Zagoda i Darko Pernjak.

Nagradu “Fran Galović” dobio je Igor Beleš za roman “Listanje kupusa”. Nagrade su dobitnicima uručene na završnoj svečanosti u koprivničkoj galeriji “Mijo Kovačić”.

(www.vpz.hr, ssv.hr)