Čuvanjem tradicije te uz običaj pjevanja i darivanja u Starogradačkom Marofu proslavljen blagdan Sveta tri kralja

P1190274

U Društvenom domu u Starogradačkom Marofu jučer (subota) je povodom blagdana Sveta tri kralja, a u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Podravka” Starogradački Marof, po prvi puta održana manifestacija pod nazivom „Tri kralja”.

Ovom manifestacijom, koja je ujedno i natjecateljskog tipa, folklorno društvo želi zadržati tradicija čestitanja blagdana, ali i običaj pjevanja i darivanja djece koja idu od kuće do kuće zvjezdarnicom povodom blagdana Sveta tri kralja.

– U našem selu djeca i dalje pjevaju tri kralja jer se prenosi s generacije na generaciju i ideja ove manifestacije je upravo održavanje te tradicije. Djeca rastu i ovaj način darivanja i pjevanja treba održati. Inače, blagdan Sveta tri kralja predstavlja kraj božićnih blagdana pa smo to na ovaj način htjeli završiti u našoj općini. S obzirom na to da nema puno pjesama o ovom blagdanu, napravili smo i malo natjecanje pa da nam se sva društva i udruge potrude što više – rekla je Željkica Mihoković, predsjednica KUD-a “Podravka” Starogradački Marof.

A između ostalih ovu manifestaciju podržala je i saborska zastupnica Vesna Bedeković koja je službeno i otvorila ovu manifestaciju naglasivši koliko je bitno čuvati starinske običaje.

– Raduje me što imamo priliku poslušati i pogledati kako su se obnašala Sveta tri kralja u našoj općini jer ovako nešto, s ovom temom, još nismo vidjeli kod nas. Tradicija je važna i zahvalna sam domaćinima što su pokrenuli ovu manifestaciju jer sam sigurna da će ovo imati veliki utjecaj na to da zadržimo naše starinske običaje, ali i da ih prenesemo na naše mlade što je izuzetno važno – rekla je Vesna B te svima čestitala blagdan te uspješnu i sretnu NHovu godinu.

Osim da se ne zakinu običaju, manifestacija je održana i u natjecateljskom duhu gdje se je birala najbolje otpjevana pjesma i najbolje napravljena štalica odnosno jaslice. Tako je uz žiri kojeg su činile predstavnice Općine Pitomača pa je tako za najbolje otpjevanu pjesmu odabrano Hrvatsko folklorno društvo “Sesvečice” Podravske Sesvete, dok su članovi Kulturno-umjetničkog društva “Marijan Pavleković-Pajo” Otrovanec napravili najbolju štalicu, odnosno jaslice.

A uz domaćine sudjelovali i članovi Kulturno-umjetničkog društva “Petra Preradović” Grabrovnica, Udruga žena Kloštar Podravski, Kulturno-umjetnička udruga “Graničar” Okrugljača, Udruga žena Dinjevac, Kulturno-umjetničko društvo “Marijan Pavleković – Pajo” Otrovanec, Kulturno-umjetničko društvo “Dugo Selo” Dugo Selo Lukačko, Udruga žena Guščarice Grabrovnica, Hrvatsko folklorno društvo “Sesvečice” Podravske Sesvete te predstavnice Udruge Čuvarica kulturne baštine Kladare.

FOTOGALERIJA

(www.icv.hr, ib, foto: A. Zeko)