Održana završna konferencija projekta aglomeracije Pitomača: Najveći projekt u povijesti općine priveden kraju

U Centru za kulturu “Drago Britvić” u Pitomači održana je završna konferencija još jednog projekta od iznimnog značaja za cijelu Virovitičko-podravsku županiju i najvećeg projekta u povijesti općine Pitomača. Riječ je o projektu “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača” koji se provodio na području ove općine, a obuhvaćao je naselja: Pitomača, Grabrovnica, Dinjevac, Kladare, Otrovanec te Stari Gradac.

Završnoj konferenciji nazočili su: saborski zastupnik Josip Đakić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i njegov zamjenik Davor Vukmirić, zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, direktor VGO Osijek Hrvatske vode Željko Kovačević, direktor tvrtke Virkom Damir Marenić, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić i drugi.

Na početku konferencije direktor tvrtke Virkom Damir Marenić još jednom je sve prisutne upoznao sa završenim projektom.

“Projekt smo započeli 2021. godine i kada gledamo taj protek vremena od tri godine možda zvuči puno, ali za ovakve projekte to je zaista kratko vrijeme. Dakle kroz projekt smo imali izgradnju, odnosno dogradnju sustava za odvodnju gdje smo izgradili 49 kilometara i 285 metara gravitacijskog kolektora, 15 kilometara i 700 metara tlačnog vodovoda i 29 crpnih stanica. Naravno, kroz projekt smo uključili i same priključke krajnjim korisnicima, dakle 2068 priključaka na sustav odvodnje i 1650 priključaka na sustav vodoopskrbe. Druga aktivnost je rekonstrukcija i dogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i koji je trenutno u probnom radu. Treća aktivnost je zbrinjavanje mulja. Zamišljeno je da se mulj na ovoj lokaciji odvozi na polja za uzemljavanje koja će biti izgrađena kod uređaja u Suhopolju” – rekao je Marenić te zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovog projekta.

Domaćin, načelnik Željko Grgačić istaknuo je kako je ovo najveći projekt u općini Pitomača koji je uspješno završen.

“Sigurno da je ovo najveći projekt u povijesti općine Pitomača koji smo započeli i završili i to me jako veseli. Ne moramo govoriti koliko ovo znači za naše žitelje. Veliko hvala svima koji su na bilo koji način bili dio ove priče i ponosan sam što smo svi zajedno uspjeli realizirati ovaj veliki projekt na području općine Pitomača” – rekao je Grgačić.

Vrijednost projekta iznosi 34.777.298,59 eura, a najveći udio u sufinanciranju dolazi iz sredstava Europske Unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu od 19.779.521,33 eura. Ostali iznos prihvatljivih troškova sufinancirat će se nacionalnim sredstvima u iznosu od 8.042.317,55 eura.

Zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement istaknuo je kako je ovo primjer jedne dobre sinergije, suradnje i povezanosti jedinica lokalnih samouprava na području Virovitičko-podravske županije.

“Ovdje se vidi da nas granice ne razdvajaju, već spajaju. Posebna zahvala Zoranu Đurokoviću i njegovom timu iz Hrvatskih voda s kojima jedinice lokalne samouprave, kao i Županija, imaju odličnu suradnju, i to ne samo oko izgradnje vodnokomunalnih građevina, nego i sustava obrane od poplava jer smo nedavno imali opasnost od rijeke Drave, ali zajednički smo riješili taj problem uz minimalne posljedice kakve su one mogle na kraju biti. Pripremaju se budući projekti i mi smo spremni za daljnju suradnju s ovim odličnim realizatorima. Preostaje mi zahvaliti i čestitati svima koji su dali svoj doprinos u ovom projektu, Virkomu, Vodakomu, Općini Pitomača, Hrvatskim vodama, Ministarstvu i Vladi Republike Hrvatske” – rekao je Klement.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je Aglomeracija Pitomača jedno veliko djelo za sveukupno područje općine Pitomača te da Hrvatske vode zajedno s Vladom RH nastavljaju ulagati u vodno-komunalnu infrastrukturu.

“Trenutno je unutar Virovitičko-podravske županije aktivno 165 milijuna, a više od 100 milijuna kuna je iz europskih sredstava. Ovih 65 kilometara kanalizacije jedno je veliko djelo za sveukupno područje općine Pitomača i da nema Vlade Republike Hrvatske i suradnje na razini Europske unije, potrebnih sredstava ne bi niti bilo. Kada to sve pretvorimo u 165 milijuna eura, vidimo da je tu utrošen ogroman broj radnih sati te je to, za ova tri projekta, 160 kilometara kanalizacijskih kolektora kroz Virovitičko-podravsku županiju. I naše Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja potiče te projekte, a Vlada RH ogroman dio sredstava usmjerila je prema vodno-komunalnoj infrastrukturi. Uvijek treba sagledati što smo sve napravili, a napravili smo puno. Vrlo uspješno se gradi i radi na ponos naše domovine i naše Vlade. Pozivam vas sve da i dalje budete tako ustrajni i uspješni jer nema ništa bez zajedništva. Kako je uspješna Općina Pitomača i oba komunalna poduzeća, tako je jednako uspješna i Virovitičko-podravska županija koja neprekidno daje potporu u realizaciji projekata, kao i neumorni saborski zastupnik Josip Đakić koji je svaki projekt i osobno obišao ili prethodno pripremio za realizaciju. Zasigurno su svi dali svoj doprinos i veselimo se novim projektima i suradnji” – rekao je Đuroković.

Naglasio je tom prigodom kako se i dalje nastavlja ulagati na području Virovitičko-podravske županije.

“Ono što je najbitnije jest da je raspisan poziv od 334 milijuna eura za nastavak novog Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2021. do 2027. gdje je na raspolaganju 334 milijuna eura, a mi se nadamo da bi i općine Špišić Bukovica, Suhopolje i Gradina jednako uspješno slijedile put ovih naših aglomeracija. Ne sumnjamo da će tvrtka Virkom znati upravljati i voditi projekt i dovesti ga do kraja. Na neki način Virovitica II možda djeluje manja od Virovitice I, ali ona je 115 kilometara kanalizacijskih kolektora i još nekih 10 kilometara vodoopskrbnih sustava. Nakon prvih početnih procjena, završili smo na sedamdesetak milijuna eura s PDV-om ukupne procjene vrijednosti i tog novog projekta” – dodao je.

Prisutnima se obratio i saborski zastupnik Josip Đakić koji je istaknuo kako će ovaj projekt pridonijeti većoj i boljoj kvaliteti stanovnika općine.

“Zadovoljstvo mi je biti na završnoj konferenciji ovakvog projekta koji sigurno znači modernizaciju same općine Pitomača te ljepši, bolji i kvalitetniji život na našim prostorima. Dugo se ovo očekivalo, do ovog projekta je bilo samo pet kilometara kanalizacijskog kolektora u Pitomači. Zahvalan sam svima koji su u vremenskim rokovima odradili ovaj ogroman projekt. Razumijevanje koje doživljavamo u Hrvatskim vodama u Zagrebu i Osijeku, kao i svi drugi u ministarstvima, uključujući Vladu Republike Hrvatske koja uključujući s premijerom zdušno brine kako bi ruralni prostor oplemenila, kako bi se što ljepše i kvalitetnije živjelo, kako bi se dostigli europski standardi. Tim korakom gazimo u novo vrijeme, vrijeme boljeg i europskog života” – rekao je Đakić te još jednom zahvalio svima koji su bili dio ovog projekta.

Osnovni ciljevi ovog projekta su doprinijeti socijalnoj stabilnosti kroz izgradnju infrastrukture i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, poboljšati odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda na području aglomeracije Pitomača te provedba obveza propisanih u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU, kao i provedba pravne stečevine EU u dijelu koji uređuje upravljanje vodama.

Nositelj ovog projekta je virovitička tvrtka Virkom, a partneri na projektu Općina Pitomača i tvrtka Vodakom. Posredničko tijelo razine 1 je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a posredničko tijelo razine 2 Hrvatske vode.

Također, prije početka konferencije obišli su i novoizgrađeni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji je pušten u probni rad.

FOTOGALERIJA

(www.icv.hr, www.vpz.hr, Foto: A. Zeko, I. Barčan)