U Grabrovnici proslavljena 50. obljetnica folklora: Počast odana Petru Preradoviću za 206. rođendan te Folklornoj grupi za čuvanje bogatog narodnog blaga

IMG 5611 Custom

U Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića Grabrovnica, a pod pokroviteljstvom Općine Pitomača, proslavljena je jubilarna 50. obljetnica folklora u Grabrovnici. Proslava obljetnice bila je posvećena velikom pjesniku Petru Preradoviću za 206. rođendan, ali i svim članovima te članicama koji su kroz posljednjih 50 godina svojevremeno aktivno djelovali u Folklornoj grupi, kasnije nazvano KUD “Petar Preradović” Grabrovnica.

Svečanu proslavu 50. obljetnice folklora otvorio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je zahvalio svima koji svojim trudom, radom i ljubavlju već dugi niz godina rade na folklornoj baštini i tradiciji.

“Folklor je poznat u ovom kraju i povezuje nas sve zajedno, naš identitet i našu tradiciju. Ova kulturna i folklorna baština nastala je prije 50 godina, a kroz priču, pjesmu i ples nastavlja se s koljena na koljeno. Zato zahvaljujem i čestitam svima vama koji promičete ovu baštinu, izuzetno smo ponosni na sve vas. Danas se prisjećamo prošlosti, ali gledamo i u budućnost jer vjerujem da će velika ljubav ovoga kraja prema folkloru prenijeti se i na nove generacije koje će nastaviti promicati baštinu našega kraja” – rekao je župan Andrović.

Čestitkama na 50. rođendanu pridružio se i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić koji je zahvalio svima koji vrijedno prenose svoje znanje na mlađe generacije.

“Hvala svim bakama i mamama koje uspješno prenose sve što znaju na mlađe članice koje su napravile izuzetno dobar posao, i još uvijek to rade. Zato mi je srce puno i izuzetno sam zadovoljan kada vidim što sve ove mlađe generacije rade kako bi očuvale kulturnu baštinu. Želim svima svako dobro, puno uspjeha, zdravlja, veselja i osobnog zadovoljstva te dugo živio naš folklor, naša baština” – rekao je načelnik Grgačić.

Predsjednik mjesnog odbora Grabrovnica Ivica Peterfi, također je čestitao svim članovima sretnu obljetnicu te velikih 50 godina od prvog nastupa zaželivši još puno uspjeha i sreće u radu.

Uslijedili su nastupi članova KUD-a “Petar Preradović” Grabrovnica, KUD-a “Marijan Pavleković Pajo” iz Otrovanca te KUD-a “Podravka” iz Starogradačkog Marofa, kao i kratko predavanje o povijesti folklora u Grabrovnici te razgovor sa starim članovima i članicama o početku rada Folklorne grupe. Podijeljene su i zahvalnice za doprinos u radu udrugama na području općine Pitomača, načelniku Općine Pitomača te starim članicama, kao i jednom od pokretača Folklorne grupe Antunu Krupskom.

Proslava obljetnice nastavila se zajedničkim druženjem svih sudionika u Društvenom domu u Grabrovnici uz večeru i glazbu.

FOTOGALERIJA

(www.vpz.hr, Foto: A. Zeko)