U Otrovancu održano 1. državno natjecanje u prigotovljavanju jela u wok-u: Najbolji učenik Ivan Šimara, najbolji profesionalac Nikola Šegan
U Zlatnom klasu u Otrovancu u petak 26. travnja je održano 1. državno natjecanje u prigotovljavanju jela u wok-u u organizaciji Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača.
Prvo državno natjecanje u prigotovljavanju jela u wok-u održalo se u dvije kategorije: učenici i profesionalci. U kategoriji “učenici” natjecalo se 12 učenika iz sedam srednjih škola odnosno pet županija, dok se je u kategoriji “profesionalci” natjecalo pet profesionalnih kuhara.
-Ideja je došla u suradnji s našim profesorom Baričevićem. Tražili smo nešto gdje bi mogli uči, nešto što nije na nivou Hrvatske, ali opet ono što ljudi taže. Vidjeli smo da wok kao tava i način pripreme zapravo predstavlja jako kratko vrijeme termičke obrade i praktički je jelo koje možemo za nekih 20 do 30 minuta završiti. Znamo da je današnji tempo života užurban i težimo ka tome da što brže bude sve gotovo. Tako da smo došli na tu ideju i uz pomoć sponzora organizirali jedno ovakvo natjecanje za koje vjerujemo da će prerasti u tradiciju – rekao je ravnatelj Marić.
Kao jedan od glavnih organizatora je i Darko Baričević, profesor kuharstva u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca Pitomača.
-Prvo državno prvenstvo smo zamislim kao dvije kategorije, jedna su učenici završnih razreda, a druga profesionalni kuhari, kolege koje već rade u ugostiteljskim objektima. Želimo da i oni pokažu svoje vještine, a ujedno da i upoznaju naše učenike i možda obave razgovore s njima za neke svoje buduće djelatnike. Ono što je najbitnije s obzirom na to da naši ugostitelji pomalo uvode wokove u svoje jelovnike, htjeli smo naše učenike, završne razrede ugostiteljskih škola, pripremiti za tržište rada da kada dođu u ugostiteljske objekte već imaju neka iskustva u pripremi jela u woku. To nam je bila osnovna misao vodilja za jedno ovakvo državno natjecanje – kaže profesor Baričević.
Otvorenju natjecanja uz domaćine prisustvovao je i predsjednik Hrvatskog kulinarskog saveza Erich Glavica, koji je istaknuo kako je wok idealan za brzu i jednostavnu pripremu ručka za današnji ubrzan način života.
-Jako sam sretan da se ovo događa u Hrvatskoj, uvijek pričamo o tradicionalnim kuhinjama, o čemu naravno moramo. No, sviđa mi se wok zato što je to jedan način kuharstva i mislim da imamo jedan jako dobar potencijal da možemo to pokazati u našoj državi. Inače, kod woka je jako dobro jer imaš jednu tavu, okusi namirnica ostaju unutra, a to su svježe namirnice. Danas imamo brz način života i većina ljudi ne voli gubiti vrijeme da pripremanje hrane, a wok je idealan način kako pripremiti brzo i jednostavno, a jelo je fino i idealno za obrok – rekao je E. Glavica.
Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Nikoline Lončar, poznate hrvatske kuharice, Branka Takača, promotora Podravke i Branka Ognjenovića, instruktora wok-a u HKS, nije imalo lak zadatak, no kako je i predsjednik povjerenstva istaknuo
-Kao povjerenstvo nismo baš imali lagani zadatak jer smo trebali učenicima ipak presuditi, a gledali smo da im se daje podstreh i za dalje. Svako natjecanje mora biti obilježje da netko bude prvi, drugi i treći, bolji ili lošiji, no opet da ih potaknemo na razvijanje njihove mašte i kreativnosti, a usput da uče na svojim greškama. Ocjenjivali smo sklad boja, okusa, prezentaciju i poštivanje propozicija. Svakome kraj njegovog tanjura smo objasnili gdje je pogriješio, dali mu smjernice za ubuduće, da ne napravi greške, a da usavrši tehniku woka kao njegovo remek djelo – rekao je B. Ognjenović te otkrio tajnu dobrog wok-a.
-Tajna dobrog woka je u brzini. Wok tava je stara već tri tisuće godina stara. Nažalost mi nemamo tu kalorijsku vrijednost plina, a wok mora biti užaren. Teorija je da sve što preživi pakao woka može se jesti, to znači higijenski. Zato se namirnice režu na manje komade da se stalno brzo okreće, da se sa svih strana dotakne toga užarenog dijela tave te da je termički obrađeno i sigurno za jelo. Wok je prvenstveno dobro jer se jede povrće koje nije prekuhano, u količini ga je uvijek 70/30 u odnosu na meso i vrlo brzo se radi. Kombinirati se mogu različiti začini, znamo od kuda je potekao koji su začini koji odande dolaze soja, chili, đumbir i ima neki redoslijed koji dolazi u tavu. Uvijek treba gledat da se povrće oblikuje identično. Wok je posuda koja ne oprašta, mora se biti stalni kraj nje, stalno okretat, pogotovo kada je kalorijska vrijednost velika, kada je on užaren i onaj pravi wok – objasnio je B. Ognjenović.
Tako je prvo mjesto u kategoriji učenika osvojio je Ivan Šimara, učenik Industrijsko-obrtničke škole Slatina. Drugo mjesto pripalo je Matei Cindrić iz Poljoprivredno-prehrambene škole Požega. A treće mjesto pripalo je Domagoju Kirinu iz Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača.
U kategoriji profesionalci prvo mjesto zasluženo je osvojio Nikola Šegan iz Bistroa & Caffea “INfinity” Virovitica. Drugo mjesto osvojila je Pavica Kovač iz Restorana Višnjica. A treće mjesto osvojila je Pula Marović iz Restorana “Stara Pivnica” Pitomača.
(ww.icv.hr, ib, foto: I. Barčan, IB Production)