U Turističko-informativnom centru “Klopotec” održana radionica crtanja i slikanja starinskim tehnikama – vinom i kavom

viber slika 2024 04 23 10 14 02 753 Custom

U Turističko-informativnom centru “Klopotec” na Kladarskom bregu u općini Pitomača, u ponedjeljak 22. travnja je održana radionica crtanja vinom i kavom u sklopu projekta “Ruralna kreativnica – nauči i podijeli s drugima!” koji provode Čuvarice kulturne baštine u suradnji s Turističkom agencijom Draft.

Tako su se na radionici koju je vodila članica Čuvarica kulturne baštine Vesna Bajić sudionici mogli okušati u crtanju tehnikom vinorel (crtanje vinom) te tehnikom crtanja kavom.

– Na radionici smo pokazali kako crtati vinom i kavom, te što je sve potrebno da bismo dobili određene nijanse. Primjerice, da bismo napravili crtež od vina, treba nam puno deblji papir, sa što većom gramažom, zatim olovka, kist i naravno crno vino. Ono što je najvažnije je da je samo jedna sorta crnog vina. Na papiru zatim skiciramo ono što želimo nacrtati i potom vinom to popunjavamo. Ukoliko želimo dobiti tamniju nijansu, vino se uglavnom kuha da ispari i tako dobijemo tamniju nijansu ili se može raditi sloj po sloj, no onda treba čekati da se prvi sloj posuši i tako sve do željene nijanse. Ista tehnika je i s kavom. Ako želimo tamniju boju, moramo skuhati jaču kavu ili je iskuhavati – objašnjava nam voditeljica radionice Vesna Bajić.

Osim što ove starinske tehnike crtanja sve više zanimaju mlade umjetnike i žele se okušati u tome, pokazali su na ovoj radionici i svoju kreativnu stranu te naučili nešto novo.

– Ako spojite umjetnost i vino, dobijete jednu crtačku tehniku koja se zove vinorel. To je starinska tehnika crtanja. Nekada su ljudi crtali vinom jer nisu imali puno boja, a ni novaca budući da su boje bile skupe, a danas većinom to koriste podrumari jer vole da im ostane neka sorta vina u dugom sjećanju. Dakle, ako se vino nanese na papir, to ostaje dugotrajno. No, poput vina koja stare u bačvama ili bocama, vino se mijenja i na papiru pa tako nikada niste potpuno sigurni kako će neki rad izgledati nakon nekoliko mjeseci  – objašnjava Vesna B.

FOTOGALERIJA

(www.icv.hr, Čuvarice kulturne baštine Kladare)