Dinjevčani i njihovi gosti pokazali kako se nekad kosilo

dinjevac kosnja

Udruga žena iz Dinjevca, naselja na pitomačkom području, organizirala je prikaz Kosu v ruke i kosimo bez muke.

Kroz prikaz tradicijske košnje Dinjevčanke su s gostujućim udruga posjetitelje vratile u prošla vremena kad se ustajalo u ranu zoru i kretalo se u košnju još dok je bilo rose jer se tada trava lakše kosila. Većinom su muškarci bili ti koji su kosili, a žene su išle za njima i vilama i rastepale travu. Da bi se kosa nabrusila, postojao je voder, a to je posuda u kojoj je stajao brus za kosu bez kojeg je košnja bila nezamisliva. Uz to, popila se i koja rakija tako da koscima ne bi bilo jako vruće.

U prikazu su, uz Dinjevčanke i Dinjevčane, sudjelovali Hrvatsko folklorno društvo Sesvećice, udruge umirovljenika općine Pitomača i Lukač, kulturno – umjetnička društva Podravka iz Starogradačkog Marofa, Slavko Mađer iz Cerića, Neven iz Petrijevaca i Voćin te Udruga žena Repaš.

– Priredili smo i povorku od Društvenog doma pa sve do livade, gdje smo pokazali svoje vještine u košnji. Prikaz je bio zabavno-natjecateljskog duha, a sudionicu su sve posjetitelje razveselili pjesmama i plesovima svojih krajeva – kaže Svetlana Bastalić, predsjednica Udruge žena Dinjevac.

Na kraju je prvo mjesto u košnji osvojila ekipa iz Cerića, drugo umirovljenici iz Pitomače te treće Voćin, dok je nagrada za najbolju kosačicu pripala Grozdani Dokuš iz Dinjevca.

FOTOGALERIJA

(www.podravski.hr, Dinko Borozan, FOTO Foto Begović)