Od Kladarskog brega i klopoteca do čaše pune priče: Započeo peti festival vina “Slavonija i Podravina, Wine Not!?”

MG 1208 Custom

Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama, i ove je godine donijela vinsku priču po mnogočemu drugačiju od ostalih. Po peti put započeo je festival vina pod geslom “Slavonija i Podravina, WINE NOT!?”.

I ove godine festival će, do 4. listopada, donijeti niz događanja, a svaka vinska priča smještena je u autentičan ambijent, s ciljem povezivanja posjetitelja s lokalnom tradicijom, vinogradima i ljudima koji stoljećima njeguju vinsku kulturu ovoga kraja.

Prvo ovogodišnje izdanje održano je u subotu, 6. rujna, na Kladarskom bregu u Pitomači, u Turističko-informativnom centru Klopotec. Pod nazivom “Kak je v duši, tak je v kleti”. Posebnu simboliku nosio je i sam prostor – Kladarski breg s osam metara visokim klopotecom i vidikovcem, odakle se pruža nezaboravan pogled na pitomačke vinograde. Nekada korišten za tjeranje ptica iz vinograda, klopotec danas ponosno svjedoči o vinogradarskoj tradiciji Podravine.

Posjetitelji su imali priliku kušati i “Podravski snack” koji su pripremili iz Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače, čime je događaj dobio i poseban gastronomski pečat. A isto tako uživali su i u vođenoj vinskoj degustaciji s izvrsnom enologinjom Ivanom Nemet.

Po tradiciji, na prvom Wine Not-u predstavljene su tri vrste vina.

  • Pjenušac od Graševine – proizveden tradicionalnom metodom fermentacije u boci i odležavanjem koje mu je dalo poseban karakter. Degustacija se odvijala na autentičan način – boce su otvorene tik pred posjetiteljima, a naglašeno je kako pjenušac ne treba vrtjeti u čaši, kako bi se sačuvale fine perle.
  • Rose OPG Hrvoje Miler – proizveden od Frankovke, lagano polusuh, voćan, svjež i harmoničan. Izvrstan aperitiv, ali i odlično vino za kombiniranje s jelima, koje je još jednom potvrdilo reputaciju ovog vinara.
  • Cabernet Franc vinarije Apolitico – Kompleksno vino tamnoljubičaste boje, s aromama bobičastog voća, višnje, papra i začinskog bilja. Dozrijevalo je u barrique bačvama od slavonskog hrasta i divlje trešnje, a svojim intenzitetom i profinjenošću zaokružilo je večer.

Poseban podravski ugođaj tijekom cijele večeri upotpunio je glazbeni sastav The Fusion. Sljedeća destinacija je Geo-info centar u Voćinu gdje je u petak, 12. rujna, na rasporedu “Papučki vinoplov”.

FOTOGALERIJA

(www.icv.hr, Fotografije: Iva Barčan)

Podijeli na društvenim mrežama