[vc_row][vc_column width=”4/5″][vc_column_text]

Turnašica

Turnašica je smještena nekoliko kilometara južnije od sjedišta općine, sa rodnim poljima u ravnoj Podravini, sa vinogradima i voćnjacima na obroncima Bilogore. Vrijedni i marljivi mještani uglavnom se bave poljoprivredom, a uzgajaju duhan, povrće, žitarice, voće, te vinovu lozu, od koje spravljaju kvalitetno vino. Danas u Turnašici, prema popisu iz 2011. godine, živi 333 stanovnika.

Kao važan kulturno-povijesni spomenik ističe se crkva Presvetog Trojstva, sagrađena još davne 1334. godine kao župna crkva naselja Bartolovec. Današnje ime Turnašica mjesto je dobilo početkom XVIII. stoljeća, upravo po tornju (njem. der Turm-toranj) crkve, koja je i danas sjedište župe. Od 1888. godine Turnašica je imala osnovnu školu, gdje se sada nalazi novosagrađena područna škola, te muzej prvog dopredsjednika Hrvatskog sabora, Stjepana Sulimanca. DVD Turnašica djeluje od 1926. godine, a danas ima stotinjak aktivnih članova, koji postižu značajne rezultate na vatrogasnim natjecanjima širom Hrvatske. Nogometni klub “Turnašica” osnovan je 1976. godine i neprekidno se natječe u općinskim ligama.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/5″][vc_wp_custommenu title=”Popis naselja” nav_menu=”20″][/vc_column][/vc_row]