Preradović kuća 1

Kuća sama po sebi, kao stara građevina posebnog stila, za ovaj kraj predstavlja veliku povijesnu vrijednost, ali ona je istovremeno i puno više od toga – svojevrstan spomenik kulture jer se u njoj 19. ožujka 1818. godine rodio jedan od najvećih hrvatskih pjesnika – Petar Preradović čiji značaj za hrvatsku kulturu ne treba posebno isticati. Za vrijeme Vojne granice služila je kao graničarska “štacija”, odnosno postaja i vojni stan za oficire. Nakon razvojačenja u drugoj polovici 19. stoljeća u njoj je bila smještena lugarnica te nekoliko godina i skladište poljoprivredne zadruge. Sredinom 1909. godine djelomično je obnovljena i na nju je postavljena spomen ploča od bijelog mramora (profilirana, s reljefnim portretom – odljevom Rendićevog portreta s nadgrobnog spomenika u Mirogojskim arkadama, i tekstom: U ovoj kući rodio se / hrv. pjesnik / Petar Preradović / 19. III. g. 1818. / Postavio hrv. narod / 1909.).

Izgrađena je 1775. godine i do sada je nekoliko puta temeljitije obnavljana. Zadnja velika obnova bila je 1968. godine kada je u njoj uređen jedan od prvih muzeja posvećenih jednom književniku. Za ono vrijeme, vrlo moderan muzejski postav, kronološki je predstavljao život i djelovanje pjesnikovo (presnimkama rukopisa, fotografija i dokumenata iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Arhiva Hrvatske, Arhiva JAZU, Instituta za književnost i teatrologiju JAZU, Gradskog muzeja u Bjelovaru te originalnim predmetima koje su muzeju ustupili mještani Grabrovnice i pjesnikovi nasljednici). Izbor građe, kronologija života i rada P. Preradovića i katalog muzeja djelo je Vide Flaker, tada asistentice Instituta za književnost i teatrologiju JAZU i Dragutina Tadijanovića, direktora Instituta, a likovno uređenje i postav muzeja izradio je akademski slikar Edo Kovačević.

Nakon 50 godina utjecaja atmosferilija, došlo je vrijeme za novu temeljitu obnovu, ali i osmišljavanje jedne nove suvremene kulturno-turističke atrakcije nadahnute pjesnikovim životom i djelom. Zahvaljujući Europskoj uniji i sredstvima programa Interreg Prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, u okviru projekta „Preradović & Csokonai“, Općina Pitomača je renovirala i adaptirala kuću u kojoj se danas nalazi suvremeni interpretacijski centar. Uz EU i vlastita sredstva Općine Pitomača, realizaciji projekta doprinijeli su i Ministarstvo turizma te Hrvatska turistička zajednica.

Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića je mjesto susreta u kojemu svaki posjetitelj može pronaći odgovore na neka vlastita životna pitanja kroz upoznavanje sa životom i pjesničkim opusom Petra Preradovića.

Gdje je uopće Grabrovnica i po čemu je posebna?

Zašto se baš tu rodio Preradović?

Kakav je život bio u to doba?

Tko su bili Ilirci i zašto su nama danas važni?

Mislite li da su se Ilirci bavili samo politikom?

Kako je Preradović uspio biti uspješan vojnik carske vojske i zanosni domoljub?

Kako postati poznati pjesnik na zaboravljenom i ponovno naučenom materinjem jeziku, a isto tako i na njemačkom jeziku?

 Odgovori na ova i slična pitanja također Vas ovdje očekuju.ICKPP LOGO

Dana 13. lipnja 2019. godine, obnovljena rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici službeno je otvorena za javnost kao interpretacijski centar „Kuća Petra Preradovića“

Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića možete posjetiti od utorka do subote od 10.00 do 17.00 sati. Posjet je moguć i izvan radnog vremena, ali uz obveznu prethodnu najavu.

Posjete organiziranih grupa mogu se dogovoriti putem slijedećih kontakata:

E-mail: [email protected]
telefon: + 385 33 8987 117
mobitel: +385 98 978 1230

Više o samom Interpretacijskom centru Petra Preradovića možete vidjeti na web stranici: http://www.preradovic.eu/  te Facebook stranici: https://www.facebook.com/petarpreradovic200