Dobrodošli u Pitomaču!

načelnik dobrodošlicaDobro došli u Pitomaču, općinu predivne prirode  i bogate kulture, gdje se prožimaju „kaj“ i „što“, a koja se nalazi na pola puta između Zagreba i Osijeka uz rijeku Dravu i granicu s Mađarskom.

U svojemu radu svakodnevno donosimo odluke, kreiramo održiva rješenja i mjere koje će na povijesnom nasljeđu Pitomače satkati gnijezdo sretnih ljudi, dostojno zahvale našim precima i obveze našoj djeci, a to poručuje i naša vizija budućnosti koja glasi: „Općina Pitomača je poželjna za investiranje, u nju se rado dolazi i ostaje jer pruža mogućnosti održivog razvoja u svim segmentima življenja.“

Na tragu te vizije nastala je i ova službena Internet stranica kao i sav sadržaj koji se nalazi na njoj. Pokušali smo na jednom mjestu objediniti sve važne informacije za naše mještane koje su u domeni djelokruga općinske uprave, ali i informacije koje će poslužiti gostima Pitomače i našim iseljenicima. Putem fotografija i video materijala želimo Vam omogućiti pogled na ljepote naše općine koja sve više postaje i zanimljiva destinacija kontinentalnog turizma.

Stanovnici Općine Pitomača ovdje mogu na jednom mjestu pronaći sve važne dokumente, najave događaja, objave natječaja, informacije o projektima i ostale informacije.

Naša turistička zajednica na svojoj Internet stranici objedinila je sve informacije koje su potrebne svima koji planiraju doći u Pitomaču. Na njoj možete saznati da Pitomača nema samo dobru gastronomsku ponudu i naš najpoznatiji brend „Glazbeni festival Pjesme Podravine i podravlja“, već da je tu i Križnica, Kuća Petra Preradovića, vinorodni Aršanj, biciklističke staze, rijeka Drava s visećim mostom i skelom, i još mnogo toga.

S veseljem očekujemo sva Vaša pitanja, ideje, savjete pa i dobronamjerne kritike koje će nam pomoći da budemo što bolji servis mještanima i poželjna destinacija našim gostima.

Općinski načelnik Općine Pitomača

Željko Grgačić

slajd4

Općina Pitomača se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Virovitičko-podravske županije, na prostoru Bilogorske Podravine. Sa sjeverne strane graniči s Republikom Mađarskom, s istočne strane s općinom Špišić Bukovica, s južne strane s Bjelovarsko-bilogorskom županijom (općina Veliki Grđevac), a sa zapadne s Koprivničko-križevačkom županijom (općine Kloštar Podravski i Sesvete Podravske).

Općina Pitomača je jedna od većih općina u Virovitičko-podravskoj županiji, s površinom od 158,14 km2, što predstavlja 7,82 % površine Županije. Svojim prirodnim vrijednostima, reljefom, geološkim sastavom, klimatskim i hidrološkim karakteristikama, vegetacijskim pokrovom i faunom, ima izuzetno značenje u Virovitičko-podravskoj županiji.

Broj stanovnika, prema Popisu iz 2011. godine je 10.059, što čini udio od 11,86% u ukupnom stanovništvu Virovitičko-podravske županije, a gustoća naseljenosti je 63,61 st/km2.

Općina Pitomača se sastoji od dvanaest naselja i to Pitomača, Dinjevac, Grabrovnica, Kladare, Križnica, Mala Črešnjevica, Otrovanec, Sedlarica, Stari Gradac, Starogradački Marof, Turnašica i Velika Črešnjevica.

Naselje Pitomača  je gospodarsko, kulturno, obrazovno i upravno središte općine Pitomača. Površina naselja je 46,56 km2 (29,44 % od područja općine), a broj stanovnika prema Popisu stanovništva iz 2011. godine je 5 646.

Prema sporazumu između Republike Hrvatske i Republike Mađarske o pograničnom prometu i suradnji, u pograničnom području općine Pitomača nalazi se naselje Križnica. To je područje od posebnog interesa za Državu.

Udaljenost Pitomače od…

Koprivnice – 40 km
Bjelovara – 45 km
Varaždina – 90 km
Zagreba – 125 km
Osijeka – 135 km
Ljubljane – 268 km
Rijeke – 305 km
Trsta – 372 km
Beča – 418 km