Manifestacije

Večer poezije Drage Britvića

Drago Britvić omiljeni pisac stihova za estradu bivše države ostavio nam je u naslijeđe bogatu kolekciju uglazbljenih stihova koju rado izvode današnji pjevači i sastavi.

U posebnoj atmosferi rodne kuće Petra Preradovića u Grabrovnici, sredinom siječnja svake godine Pitomača odaje počast ovom velikanu stiha.

Vincekovo

Krajem siječnja povodom blagdana svetog Vinka, vinogradari i podrumari pohode svoje vinograde kako bi pogledali stanje loze, odrezali nekoliko loza iz vinograda i procijenili njegovu rodnost u novoj godini. Ovo je prigoda da se sastanu i pajdašije, zapjevaju po koju, a zatim u posebnoj svečanosti zatraže blagoslov svetoga Vinka za plodnost loze.

Laganom šetnjom po našim bregima, od kleti do kleti spojili smo rekreaciju i uživanje u prirodi i dobrim vinima.

Festival rezidbe i bunceka

Rezidba je jedan od najvažnijih poslova u vinogradu koja se u našim krajevima obavljala uvijek u prvoj polovici ožujka sa završetkom do Josipova. Uz nju, vinogradari su obavezno pripremali bunceke na različite načine.

Ovo je idealno vrijeme za kušanje mladih vina, boravak u prirodi i sudjelovanje u prvim vinogradarskim poslovima.

Preradovićevi dani

U spomen na velikoga hrvatskoga pjesnika, povodom njegova rođendana 18. ožujka u njegovoj rodnoj Grabrovnici se održava višednevna kulturna manifestacija posvećena velikom hrvatskom pjesniku, kojom u naša sjećanja vraćamo ponosna vremena naše povijesti.

Memorijal dr. Marijana Jergovića “Čuvar uspomena”

Memorijal dr. Marijana Jergovića čuva uspomenu na njegovo stvaralaštvo i umjetnički doprinos glazbenoj sceni Podravine i Podravlja. Interpretacijom njegovih djela svake godine počast doktoru odaju brojni izvođači.

Glazbeni festival Pjesme, Podravine i Podravlja

Jeste li znali da se tambure pitomačke obitelji Kos sviraju svuda po svijetu gdje Hrvati čuvaju svoju baštinu, od Austrije, Njemačke, do SAD-a, Kanade i Australije? Jeste li znali da je prvi tamburaški sastav u Pitomači osnovan 1906. godine? Sigurno niste znali da su u Pitomači održana prva tamburaška sijela ?

Sve ove činjenice dovele su do osnivanja Glazbenog festivala Pjesme Podravine i podravlja koji oslobađa i promovira kreativnost umjetnika kroz nove pjesme  inspirirane baštinom hrvatskih krajeva uz rijeku Dravu.

Dani pečenjakov

Pečenjak ili pečeni kukuruz je specijalitet koji se uvijek s radošću očekuje krajem srpnja ili početkom kolovoza. Dečki z Dravske htjeli su ovu deliciju, pripremljenu na različite načine, približiti svim posjetiteljima Pitomače i eto, nastade jedinstvena ljetna manifestacija.

U posjetu starim vremenima

Prošla vremena većini ljudi izaziva osjećaje nostalgije i blagostanja, vjerojatno zato jer se nekada živjelo mirnije, nije se nikud žurilo niti se neprestano očekivale poruke i objave od znanih i neznanih ljudi. Želja nam je kroz ovu manifestaciju vratiti bar nakratko djelić ovih izgubljenih vrijednosti u suvremenom svijetu.

Martinje

Kladarski breg zasigurno je najživopisniji brežuljak pitomačkih vinskih puta do kojega se dolazi prolazom kroz poznati Aršanj uz meteorološku postaju Lipica. U Kladarskom bregu je poznato izletište i kapela svetog Martina koji bdije i pazi da mošt na vrijeme postane vino – napitak dostojan svakog bogoslužja.

Doživite kako izgleda autentično krštenje mošta u izvedbi meštara vinskih ceremonija – vinskih biskupa.