[vc_row][vc_column width=”4/5″][vc_column_text]

Stari Gradac

Mjesto Stari Gradac najveće je od dvanaest mjesta koja pripadaju općini Pitomača, a nalazi se na istočnom dijelu općine. Kroz mjesto prolazi glavna prometnica, Podravska magistrala. Stari Gradac je udaljen od Pitomače 6 km, a od Virovitice 14 km, smješten je na prostoru između rijeke Drave (3 km do Drave) i blagih vinorodnih padina Bilogore.

Prvi spomen mjesta nalazimo u “Popisu župa zagrebačke biskupije” iz 1334. godine koji spominje župu, crkvu i svećenika u mjestu, tako da možemo zaključiti da je Stari Gradac doista “staro mjesto”.

Prema popisu stanovništva iz 2011. g. u mjestu živi 674 stanovnika koji se većinom bave poljodjelstvom, a najzastupljenija je proizvodnja duhana, kukuruza i pšenice, a u posljednje vrijeme razvija se povrtlarstvo. Većina mještana bavi se i vinogradarstvom za vlastite potrebe. Tek mali dio mještana zaposlen je u poduzećima u županiji, dok ima nešto obrta i drugih oblika poduzetništva.

Središtem mjesta dominira župna crkva Sv. Petra apostola, sagrađena 1905. godine u neogotičkom stilu, a samo mjesto pripada istoimenoj župi koja po teritorijalnom ustrojstvu od 1977. godine pripada Požeškoj biskupiji. Stanovništvo gotovo u potpunosti čine katolici.

U mjestu postoji i područna škola koja je u sastavu Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača, u kojoj prva znanja stječe oko 40 učenika od prvog do četvrtog razreda.

Već 80 godina djeluje i DVD Stari Gradac, a od 1961. godine ima i svoj Vatrogasni dom. Jedno od važnijih okupljališta mještana je i Društveni dom u kojem se organiziraju različite zajedničke proslave i priredbe, a posljednjih je godina aktivno i KUD “Gračanke”.

U plodnoj ravnici prema rijeci Dravi nalazi se farma junadi, a poslovno-prodajni centar je u središtu mjesta.

Lovačka udruga “Fazan” Stari Gradac njeguje tradiciju lova jer je okolina mjesta idealna za lov na sitnu divljač, a ima i svoj lovački dom u Kalilu, koje je centar lovišta.

Dio djece i mladeži okuplja se uz igralište i prostorije mjesnog nogometnog kluba “Mladost” koji ima juniorsku i seniorsku ekipu nogometaša.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/5″][vc_wp_custommenu title=”Popis naselja” nav_menu=”20″][/vc_column][/vc_row]